Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va sfinţi piatra de temelie a Catedralei „Sfânta Sofia” din Varşovia

Conform unui comunicat publicat de pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe a Poloniei, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, va prezida ceremonia de sfinţire a pietrei de temelie a Catedralei Sfânta Sofia – Înţelepciunea lui Dumnezeu, din Varşovia, sâmbătă, 05 decembrie 2015.

Punerea pietrei de temelie va marca începutul construcţiei primei biserici ortodoxe din capitala Poloniei din ultimii peste 100 de ani

Terenul alocat de către autorităţile din Varşovia pentru construirea unei noi biserici ortodoxe acoperă o suprafaţă de aproximativ 0,5 hectare şi se află în partea de sud a capitalei poloneze, pe malul stâng al Vistulei, pe strada Puławska nr. 568.

În luna octombrie a acestui an (2015), Arhiepiscopia Varşoviei a organizat un concurs, în urma căruia a fost aleasă o ofertă dintre cele şase oferte depuse, iar compania Budrem Group din Varşovia a fost numită antreprenor general al lucrărilor de construcţie.

Arhitectura Catedralei Sfânta Sofia, Înţelepciunea lui Dumnezeu

La baza proiectului noii biserici ortodoxe din Varşovia a stat arhitectura cunoscutei catedrale bizantine Sfânta Sofia din Constantinopol, construită în secolul al VI-lea. De asemenea, autorul proiectului, arh. Andrzej Markowski a redus considerabil dimensiunile catedralei: noua biserică din Varşovia va avea 37 m lungime, 30 m lăţime şi 22 m înălţime.

Conform site-ului oficial al companiei Budrem Group, proiectul va fi finalizat în luna decembrie 2017.

Biserica Sfânta Sofia, Înţelepciunea lui Dumnezeu va avea cinci cupole, iar interiorul bisericii va fi decorat cu fresce şi mozaicuri. Catedrala va fi o clădire cu un etaj, cu mezanine interioare, care vor fi utilizate pentru cor. Cel mai înalt punct va fi reprezentat de o cupolă consolidată din fier-beton, cu diametrul extern de 8,1 m şi înălţimea de 21,6 m.

Un element important al faţadei îl reprezintă clopotniţa, care va avea o înălţime de 16,55 m.

Locul pe care va fi construită catedrala precum şi o troiţă au fost sfinţite în data de 24 octombrie 2015 de către Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii.

Ortodoxia în Polonia. Bisericile Ortodoxe din Varşovia

Începând cu anul 2005, Biserica Ortodoxă Autocefală din Polonia cuprinde 6 eparhii, mai mult de 250 de parohii, 410 biserici, 259 de slujitori şi mai mult de 600.000 de credincioși.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Poloniei este Preafericitul Părinte Sava (Hrycuniak), Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii.

Bisericile ortodoxe din Varşovia au avut foarte mult de suferit în secolul al XX-lea. În anii 1920, în capitala poloneză au fost distruse sau transformate în proprietăţi romano-catolice: trei catedrale ortodoxe, trei biserici parohiale, două biserici ale unor palate, două biserici arhiereşti în formă de cruce, două biserici de cimitir, patru biserici ale unor instituţii de învăţământ, şase biserici ale unor instituţii de caritate şi medicale, două biserici de penitenciare şi mai mult de 20 de biserici aparţinând unităţilor militare.

Astăzi, în Varşovia există două biserici ortodoxe: Catedrala Sfânta Maria Magdalena (construită în perioada 1867-1869) și biserica Sfântul Ioan Scărarul (construită în anul 1905), precum și patru paraclise: paraclisul universitar Sfinții Chiril și Metodie, paraclisul Sfânta Treime, paraclisul Intrarea Maicii Domnului în Biserică, paraclisul Sfântul Sfințit Mucenic Grigorie Peradze.

Conform estimărilor, numărul de creștini ortodocși din capitala Poloniei se încadrează între 30.000 și 40.000 de persoane.

Comentarii Facebook


Știri recente