Patriarhul Ecumenic Bartolomeu: Toată măreția Patriarhiei Ecumenice se consumă în slujirea tainei Bisericii

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a comentat sâmbătă rolul pe care îl are Biserica pe care o conduce afirmând că „toată măreția Patriarhiei Ecumenice se consumă în slujirea tainei Bisericii”.

Peste 100 de ierarhi au participat la Sinaxa Ierarhilor Patriarhiei Ecumenice care a avut loc la Biserica Sfânta Treime Stavrodromion din Constantinopol în perioada 1 – 3 septembrie 2018.

Sinaxa a fost prezidată de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Sinaxa Ierarhilor Patriarhiei Ecumenice 2018. Foto: Nikos Manghinas / PE

În cuvântul de deschidere a Sinaxei, Patriarhul Ecumenic a reamintit faptul că în decursul istoriei Biserica Ortodoxă în general și Patriarhia Ecumenică în particular s-au confruntat cu diferite ispite.

„În primul mileniu, fericiții predecesori ai noștri s-au confruntat cu ispita ereziilor. Marea ispită a celui de-al doilea mileniu, care s-a moștenit și care persistă și astăzi, este cea a regimurilor jurisdicționale”.

„Sursa acestei probleme este etnofiletismul, tendințele expansioniste”, a remarcat Patriarhul Constantinopolului în data de 1 septembrie.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu oficiind slujba de Te Deum în deschiderea Sinaxei Ierarhilor Tronului Ecumenic cu ocazia Începutului Noului An Bisericesc. Foto: Nikos Manghinas / Patriarhia Ecumenică

„Patriarhia Ecumenică are responsabilitatea să așeze lucrurile în ordine eclezială și canonică, deoarece doar ea are acele privilegii canonice și binecuvântarea Bisericii și a Sinoadelor Ecumenice să îndeplinească această datorie înaltă și extraordinară ca o Mamă plină de grijă și autoritate a Bisericilor”.

„Dacă Patriarhia Ecumenică va renunța la responsabilitățile ei și se va îndepărta de pe scena inter-ortodoxă”, atunci pot fi luate inițiative bisericești „care confund smerenia credinței cu aroganța puterii”.

„Toată măreția Patriarhiei noastre se consumă în slujirea tainei Bisericii”.

„Unicitatea ei nu se rezumă la posesia unei puteri cosmice supraumane, ci la smerenia și dorința ei dezinteresată de a subjuga harului ispita puterii și să transforme nesiguranța și frica de a poseda și a reține în libertate și dar”.

„Întru acestea experimentăm și slava finală a duhului, care se identifică cu suprema smerenie, puterea care se desăvârșește în neputință (2 Corinteni 12:9)”.

Foto: Nikos Manghinas / Patriarhia Ecumenică

Comentarii Facebook


Știri recente