Patriarhul Ecumenic Bartolomeu: Psalții sunt gura poporului lui Dumnezeu

Într-o întâlnire cu ocazia începutului anului nou, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a reamintit psalților din Constantinopol că ei reprezintă gura poporului lui Dumnezeu, iar muzica bisericească constituie un limbaj teologic profund, prin care se exprimă adevărul credinței creștine într-un mod unic.

Întâlnirea Patriarhului Ecumenic cu psalții din Constantinopol a avut loc la sediul Patriarhiei din Fanar în data de 14 ianuarie 2023.

Patriarhul Ecumenic a făcut referire la fosta capitală a Imperiului Bizantin ca „leagăn al muzicii bisericești”, întrucât în Constantinopol a fost creat, s-a cultivat și dezvoltat „minunatul melos bizantin”, care s-a răspândit mai apoi în lumea ortodoxă.

„La stranele sfintelor noastre biserici, în primul rând la cinstita Catedrală Patriarhală a Sfântului Gheorghe, s-au manifestat marile personalități ale muzicii bizantine și ale psalticii. În anul 1814 a fost introdusă în Constantinopol noua scriere muzicală, la inițiativa și cu eforturile celor trei dascăli: Hrisant din Madytos, Grigorie Protopsaltul și Hurmuz Hartofilax”.

Sanctitatea Sa Bartolomeu a reamintit eforturile Bisericii Constantinopolului de a păstra tradiția melosului bizantin „cu râvnă dumnezeiască și fidelitate”.

„Psalții sunt gura poporului lui Dumnezeu, iar arta lor este încadrată și se supune canonului credinței și duhului dumnezeieștii slujiri,” a afirmat Patriarhul Ecumenic.

Patriarhul Constantinopolului a lăudat „dragostea și respectul” față de tradiția psaltică, exprimându-și totodată aprecierea pentru eforturile psalților de a păstra moștenirea patristică și de a înmulți talantul primit.

„Datorită prezenței și mărturiei voastre personale, tradiția noastră muzicală rămâne vie și dătătoare de viață”, le-a transmis psalților Patriarhul Ecumenic.

„Dincolo de orice îndoială, muzica bizantină, acest element magnific al evenimentului bisericesc, aparține înaltelor creații ale intelectului uman luminat de Duhul Sfânt, un dar de neprețuit al iubirii de oameni a lui Dumnezeu”.

„Muzica noastră bisericească este o componentă a identității noastre spirituale și culturale”, a subliniat Patriarhul Bartolomeu.

Patriarhul Ecumenic s-a rugat pentru odihna tuturor celor care au slujit la strana Catedralei Patriarhale și în întreaga lume, exprimându-și recunoștința față de psalții din Constantinopol, care duc lupta cea bună a păstrării și cultivării moștenirii muzicii psaltice.

Sanctitatea Sa a îndemnat psalții să continue să formeze tinerii în arta muzicii bizantine, exprimându-și susținerea în acest demers.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Papachristou

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente