Patriarhul Ecumenic a liturghisit la hramul ctitoriei brâncoveneşti din Istanbul  

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a prezidat vineri Sfânta Liturghie oficiată în ctitoria brâncovenească de pe malul Bosforului, locaş de cult ocrotit de Sfânta Muceniţă Paraschevi (26 iulie).

Din soborul slujitor a făcut parte părintele Sergiu Vlad, parohul comunităţii româneşti din Turcia.

Cu prilejul hramului, la slujbă au asistat oficialităţi, dar şi numeroşi credincioşi.

„Din partea Consulatului General al Greciei la Istanbul a fost prezenta Excelența Sa, Doamna Georgia Sultanopoulou, iar Consulatul General al României la Istanbul a fost reprezentat de Excelența Sa domnul consul Alexandru Opaschi”, a declarat pentru Basilica.ro pr. Sergiu Vlad.

În contextul Anului omagial al satului românesc, după Liturghie, în trapeza bisericii a fost organizată o expoziție de costume populare românești.

Printre piesele expuse s-au remarcat obiecte vestimentare cu o vechime de peste 100 de ani. Curatorul expoziției a fost Prof. Andreea Vlad.

Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Hasköy

Lăcaşul de cult de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur” este, începând cu anul 2004, biserica comunității ortodoxe româneşti din Turcia.

Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncoveneşti, se păstrează cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului locaş: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii.

Tot în lăcşul de cult din cartierul Hasköy se află moaștele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692. Ea a suferit moarte martirică aproape în aceeași perioadă cu Sfinții Brâncoveni şi este prăznuită în 30 aprilie.

Foto credit: Pr. Sergiu Vlad

Comentarii Facebook


Știri recente