Patriarhul Ecumenic a fost colindat de românii din Istanbul

Praznicul Nașterii Domnului a fost sărbătorit cu bucurie și la sediul Patriarhiei Ecumenice din Istanbul. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală și a rostit Pastorala de Crăciun. Sanctitatea Sa a fost vizitat de mai multe grupuri de colindători, printre care au fost și membri ai comunității ortodoxe române din capitala Turciei, informează „Ziarul Lumina”.

Pelerini greci ortodocși din Elada, dar și alți creștini din Turcia au venit la sediul Patriarhiei Ecumenice din cartierul Fanar al Istanbulului pentru a sărbători Nașterea Domnului alături de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Sanctitatea Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, duminică, în Catedrala patriarhală ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte IPS Mitropolit Constantinos al Niceii, IPS Mitropolit Evanghelos de Perga, IPS Meliton al Filadelfiei, IPS Mitropolit Dimitrios al Sevastei și IPS Mitropolit Stefanos de Kallioupoleos și Maditou. La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic a citit Pastorala sa de Crăciun. Sanctitatea Sa a spus că mesajul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos este vestit de Biserica Ortodoxă de aproape 2.000 de ani într-o lume care se dovedește de multe ori ostilă lui Dumnezeu. ‘În realitate, majoritatea oamenilor nu-l slăvesc pe Dumnezeu nici cu faptele lor și nici măcar cu cuvintele lor. Mulți dintre ei se îndoiesc de existența lui Dumnezeu și de prezența lui Dumnezeu în propria lor viață. Sunt și mai mulți care îi atribuie lui Dumnezeu toate necazurile care au apărut în viețile lor. Aceștia care cârtesc împotriva lui Dumnezeu greșesc profund, căci El nu este cauza răului. În mod contrar părerii lor, Nașterea plină de iubire a Fiului lui Dumnezeu și împreună consecințele Patimilor și Învierii Sale readuc persoana umană la frumusețea începuturilor sale, oferind viața veșnică și pacea care depășește orice înțelegere omenească. Oamenii sunt părtași de acum Împărăției cerurilor’, a spus Patriarhul Ecumenic. Sanctitatea Sa a mai spus că Nașterea Domnului în peștera Betleemului, cântarea îngerilor, steaua călăuzitoare pentru magi sunt lucruri care se petrec în Biserică ori de câte ori acest praznic este rememorat și actualizat prin slujbe și mai ales prin Sfânta Liturghie. ‘Cântările îngerești de la Nașterea Domnului sunt realități care există și sunt trăite astăzi în plenitudinea lor de cei care cred în Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, Dumnezeu și Omul. Să începem de anul acesta să trăim Crăciunul într-un mod bineplăcut Domnului, dătătorul tuturor lucrurilor bune’, a subliniat Patriarhul Ecumenic.

Colinde românești la Constantinopol

În Ajunul Crăciunului, sediul Patriarhiei Ecumenice din Fanar a fost luminat de prezența a numeroase grupuri de colindători care au venit să vestească, în chip tradițional, bucuria Nașterii Domnului, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, care i-a binecuvântat și le-a oferit daruri. Sanctitatea Sa i-a primit pe colindători în Sala mare a Patriarhiei Ecumenice, unde a avut loc un adevărat concert de colinde. Au intonat colinde și cântece religioase și din repertoriul clasic copii de la Asociația tinerilor pentru cultură și artă din Grecia și elevi de la mai multe școli creștine din Istanbul. O prezență deosebită a fost grupul de colindători ai comunității românești din Istanbul care au interpretat colinde tradiționale românești pentru Patriarhul Ecumenic.

Comentarii Facebook


Știri recente