Patriarhul: După Înviere Hristos continuă să sufere pentru noi cu iubirea Sa milostivă, compătimitoare și vindecătoare

Această perioadă este una de tămăduire, a spus vineri Patriarhul Daniel despre perioada dintre Învierea și Înălțarea Domnului, când duminicile sunt dedicate vindecărilor. „Ceea ce înseamnă că Hristos cel înviat din morți nu este nepăsător sau indiferent față de suferințele oamenilor”, a explicat Preafericirea Sa în predica rostită la Catedrala Patriarhală de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

„El cunoaște suferința fiecărui om – suferință trupească sau sufletească – și este milostiv. De aceea, Sf. Maxim Mărturisitorul a spus că Hristos cel Răstignit și Înviat, deși înălțat întru slavă la ceruri, suferă până la sfârșitul veacurilor potrivit suferințelor fiecărui om din lumea aceasta.”

„Adică iubirea Lui milostivă și jertfelnică se vede în faptul că, după Învierea Sa din morți, semnele cuielor au rămas în Trupul Său înviat și preaslăvit ca iubire milostivă, compătimitoare, vindecătoare și iertătoare”, a continuat Patriarhul României.

În acest context, Preafericirea Sa a amintit că Scăldătoarea Vitezda din Ierusalim, unde un înger se atingea de apă și aceasta devenea vindecătoare, prefigura Sfântul Botez și numele ei se traduce prin „Casa Milei”.

Preafericirea Sa a afirmat că „vindecarea vine de la Hristos, Cel Care a biruit păcatul neascultării protopărinților Adam și Eva, a biruit iadul, pe diavol și moartea”.

Botezul este prima Sfântă Taină tămăduitoare, a spus patriarhul: „Ne vindecă de păcatul strămoșesc și de păcatele săvârșite, pentru a muri împreună cu Hristos față de păcat și a învia împreună cu El la o viață nouă, o viață sfântă”.

„Noi, în Biserică, simțim că harul lui Hristos nu este numai luminător al sufletelor, ci și vindecător al bolilor sufletești și trupești. Aceasta se face în mod deosebit prin Sfintele Taine”, a continuat Patriarhul Daniel, care a mai enumerat în acest sens Sfânta Taină a Pocăinței, Sfânta Euharistie (Împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului) și Sfântul Maslu.

„Mântuitorul Iisus Hristos, așa cum ne arată slujba de la sfințirea apei, este Izvorul Tămăduirii, este Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. Dar, pentru că El este nedespărțit de Maica Domnului, ea fiind cea mai apropiată persoană umană de Hristos și de Sfânta Treime, prin harul Mântuitorul Iisus Hristos, și Maica Domnului a primit putere de vindecare”, a mai explicat Părintele Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa a relatat minunile făcute de Maica Domnului începând din secolul al V-lea la Izvorul Dătător de Viață din Constantinopol, actualul Istanbul, izvor adăpostit azi de Mănăstirea Valukli, unde se află și mormintele patriarhilor ecumenici.

„De-a lungul veacurilor, o mulțime de persoane s-au vindecat gustând apă din acest izvor”, a spus Părintele Patriarh Daniel. „Au fost împărați, ca Iustinian și Leon cel Înțelept, care s-au vindecat de diferite boli, mai ales boli de rinichi și boli de astm. Au fost o mulțime de patriarhi, de demnitari imperiali, dar și o mulțime de călugări și oameni simpli au primit vindecare.”

„Cu prilejul acestei sărbători, la început în mănăstiri și apoi și în parohii, iar acum s-a generalizat, pentru că nu toți au posibilitatea să meargă la Constantinopol, se săvârșește, după Sf. Liturghie, Sfințirea Mică a Apei”, a precizat Patriarhul României.

Prefericirea Sa și-a încheiat cuvântul cu urări de bine adresate credincioșilor: „Vă dorim tuturor ca în această Săptămână Luminată să fie multă bucurie, pace și ajutor de la Dumnezeu pentru dumneavoastră și pentru toți cei dragi, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire”.

După Sf. Liturghie, la Catedrala Patriarhală a fost oficiată Sfințirea Mică a Apei, iar la sfârșit credincioșii au fost stropiți cu apa sfințită. În același timp, în pridvorul catedralei a fost sfințită apă în trei vase mari de câte 500 de litri fiecare, pentru a fi distribuită credincioșilor.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente