Patriarhul Daniel spune că filantropia nu trebuie să fie doar emoţie, ci un program

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale, în Duminica Samarineanului milostiv, că filantropia nu trebuie să fie doar emoţie, ci un program.

Evanghelia Duminicii a 25-a după Rusalii „ne cheamă să facem din ajutorarea aproapelui un program, nu doar o stare de emoţie, ci un program de ajutorare”, a spus Preafericirea Sa.

Aproapele, definit de calitatea relaţiei dintre oameni

Patriarhul a explicat cine este aproapele. „Nu se defineşte doar prin legătura de sânge, de neam, ci aproapele poate să fie orice om care ajută pe semenul lui aflat în dificultate”.

„Interpretarea corectă a noţiunii de aproape nu este legată spaţial, ci spiritual. Nu este vorba de o distanţă geografică, ci de calitatea relaţiei între oameni. Aproapele poate să fie un necunoscut, dar un necunoscut care are simţul compasiunii, are milă faţă de cei aflaţi în suferinţă, dificultăţi”.

„Aproapele poate să fie cineva care nu are imediat o legătură directă cu cel aflat în nevoi, dar are suflet bun. Are milă de cei care au nevoie de ajutorul semenilor lor”, a precizat Patriarhul.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Basilica News Agency (@basilica.ro)


Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut trimitere la schimbările sociale profunde din lumea contemporană:

„Din nefericire, mulţi părinţi nu mai sunt aproapele pentru copiii lor, deoarece i-au abandonat când erau mici”.

„Adesea, copiii nu mai sunt aproapele pentru părinţii lor, pentru că i-au părăsit, uitat. Au plecat departe şi au uitat de părinţi. De aceea, mulţi părinţi nu mai simt că cei pe care i-au crescut sunt aproapele. Altcineva a devenit milostiv, apropiat”.

„Calitatea relaţiilor oamenilor face pe cineva să fie aproapele nostru. Adesea, aproapele nu este cel care ajută pe semenii aflaţi în dificultate, ci aproapele este şi cel care are nevoie de ajutorul nostru”.

Lucrarea social-filantropică a Bisericii

Pilda Samarineanului milostiv a inspirat lucrarea social-filantropică a Bisericii.

„Au apărut spitale cu numele Bunul samaritean, au apărut case pentru îngrijirea celor săraci, bătrâni, bolnavi, dar şi pentru ajutorarea văduvelor, orfanilor, călătorilor”, a spus Părintele Patriarh.


Pastorala Sfântului Sinod la prima Duminică din Post


Patriarhul a amintit că după schimbările din 1989, Biserica Ortodoxă Română a revenit la tradiţia ei de lucrare social filantropică.

„S-au înfiinţat case pentru copii şi bătrâni, s-au înfiinţat unităţi medicale, cantine pentru săraci, astfel încât astăzi avem peste 800 de instituţii şi programe filantropice în Patriarhia Română”.

Dar „toate acestea sunt puţine în raport cu nevoile permanente de ajutorare a oamenilor bolnavi, săraci”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Patriarhul a reiterat că fiecare poate contribui la ajutorarea aproapelui. „Evanghelia ne îndeamnă şi pe noi: «Mergi şi fă şi tu asemenea» (Luca 10:37)”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente