Patriarhul Daniel: Sfinţii Trei Ierarhi ‘au chemat pe oameni la pocăinţă, vieţuire sfântă şi milostenie’

În ziua prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Patriarhul României a evocat virtuţile acestor personalităţi de excepţie ale teologiei creştine. Sfinţii Trei Ierarhi au chemat pe oameni la pocăinţă, vieţuire sfântă şi milostenie’, a spus Patriarhul.

Omilia a fost rostită în Paraclisul Reşedinţei Patriarhale cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul, prilej cu care a explicat, prin raportare la viaţa sfinţilor celebraţi astăzi, cât de importantă este educaţia duhovnicească primită în familie.

Cei trei sfinţi ‘s-au născut în familii evlavioase’, a spus Preafericirea Sa. ‘În familia Sfântului Vasile cel Mare există şase sfinţi’, iar ‘Sfântul Grigorie a avut ca părinţi pe Sfântul Grigorie de Nazianz şi pe Nona, trecută în rândul sfinţilor’.

În ceea ce îl priveşte pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Părintele Patriarh a menţionat că tatăl acestuia a fost ofiţer în armată şi a murit la puţin timp după naşterea sfântului, fiind crescut doar de mama sa Antuza care înseamnă floare.

© Ziarul Lumina

‘Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o mamă evlavioasă care deşi era încă tânără, nu s-a mai recăsătorit, ci a folosit tot timpul pentru buna educaţie, creştere duhovnicească şi intelectuală a fiului ei Ioan. De aceea, şi mama sfântului Ioan Gură de Aur este trecută în calendar în rândul sfintelor femei’, a adăugat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Făcând referire la prodigioasa lor activitate, Patriarhul a subliniat că ei ‘au apărat credinţa ortodoxă şi unitatea Bisericii prin multe predici şi scrieri’, mai ales în faţa ereziilor lui Arie şi Macedonie.

Pe plan social, cei trei sfinţi s-au remarcat ca fiind ‘apărători ai săracilor’, ‘dascăli ai pocăinţei şi ai milosteniei’, respectiv, ‘apărători ai demnităţii umane’. În contrast cu starea de sănătate fragilă, comună pentru toţi trei, ei ‘au avut un suflet foarte puternic’, a apreciat Patriarhul Daniel.

Pentru activitatea depusă în slujba Bisericii, Sfinţii Trei Ierarhi au fost aleşi ocrotitorii învățământului teologic, prilej cu care toate instituțiile de învăţământ teologic își sărbătoresc astăzi hramul. Această desemnare exprimă că ‘sunt daţi ca exemplu de a îmbina credinţa şi cultura, cuvântul şi fapta şi de a contribui la formarea integrală a tinerilor care se pregătesc să devină slujitori ai lui Hristos în Biserica Sa’, a evidenţiat Părintele Patriarh.

Sfinții Trei Ierarhi sunt ocrotitorii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din toată lumea. Această zi a fost instituită în anul 1936, la Congresul Mondial al Facultăților de Teologie de la Atena.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente