Patriarhul Daniel: Sfinții au renunțat la ceva și au primit pe Cineva care a devenit viața vieții lor

În cuvântul rostit la Mănăstirea ilfoveană Samurcășești, Părintele Patriarh Daniel a spus că „Sfinții au renunțat la ceva și au primit pe Cineva care a devenit viața vieții lor”.

„Ei au renunțat la ceva trecător din viața aceasta, dar au dobândit pe Cineva netrecător care este izvorul vieții și fericirii veșnice: pe Iisus Hristos”, a subliniat Patriarhul.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a enumerat motivele pentru care Biserica a rânduit ca în Duminica întâi după Rusalii, în care ne aflăm, să fie pomeniţi toţi sfinţii.

  • „Duhul Sfânt S-a pogorât sau a venit în lume ca să-i sfințească pe oameni”;
  • „Pentru a arăta că sfinții sunt cunoscuți și necunoscuți, că ei sunt mai mulți decât cei pe care îi cunoaștem”;
  • „Biserica a dorit să scoată în evidență faptul că în Împărăția Cerurilor sfinții nu trăiesc în izolare, ci în comuniune și conlucrare”.

Duminica Tuturor Sfinţilor, potrivit Preafericirii Sale, arată cum lucrează Duhul Sfânt în Biserică și în lume.

„Duhul Sfânt Mângâietorul, Sfințitorul, are ca rodire în lume mulțimea sfinților din toate veacurile și din toate locurile”.

„Aceștia sunt asemenea lui Hristos pentru că în toți sfinții indiferent de veacul, locul în care au trăit, vârsta pe care au avut-o, indiferent de profesia sau rangul în societate, a lucrat și lucrează același har al Sfântului Duh”, a subliniat Patriarhul României.

În a doua parte a predicii sale, Patriarhul a menţionat rolul sfinţilor în iconomia mântuirii.

„Sfinții sunt cei mai apropiați oameni de Dumnezeu și ei sunt învățătorii noștri prin cuvânt și faptă și sunt ocrotitorii și rugătorii noștri”.

Patriarhul a evidenţiat şi caracterul profetic al Duminicii Tuturor Sfinţilor, întrucât Biserica consideră că „între sfinții necunoscuți se numără și cei care vor fi în viitor sfinți”.

Dincolo de toate greutăţile pe care le-au întâmpinat, sfinţii au dobândit „ceva ce lumea nu are dacă nu caută”.

„Ei știu cât de greu este să lupți în lume cu patimile, cu ispitele, cu încercările. Unii au fost mucenici, alții au fost cuvioși în pustie, locuiau în crăpăturile pământului, îndurau frigul iarna și arșița soarelui vara, cu toate acestea lumea îi căuta pe ei care au fugit de lume”.

„Sfinţii au dobândit ceva ce lumea nu are dacă nu caută și anume, lucrarea Duhului Sfânt în sufletul omului” – Patriarhul Daniel

Patriarhul a explicat şi la ce s-a referit Mântuitorul Hristos în Evanghelia de astăzi când a rostit cuvintele: „Oricine a lăsat case sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau ţarine, pentru numele Meu, înmulţit va lua înapoi şi va moşteni viaţa veşnică” (Matei 19:29).

„Acest înmulțit înseamnă pacea și bucuria Duhului Sfânt care valorează mai mult decât toate averile materiale din lume”.

„După multe nevoințe, post și rugăciune sfinții din pustie, din păduri, din locuri retrase, au dobândit harul Duhului Sfânt, au dobândit pacea lui Hristos și bucuria Duhului Sfânt și lumea îi căuta pentru că ei spuneau lumii ce are de făcut fiecare atunci când trece prin necazuri, prin încercări”, a spus Patriarhul Daniel.

Mănăstirea Samurcășești – Ciorogârla este așezata pe „vechiul drum al Piteștilor și Craiovei”, astăzi autostrada București – Pitești (A1), în comuna Ciorogârla, în partea de vest a capitalei, la numai 20 km distanta de km 0 (centrul capitalei).

Vezi mai multe fotografii în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente