Patriarhul Daniel – Sfințenia nu depinde de vârstă, ci de stăruință

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva și a evidențiat că „ea a ajuns la sfințenie foarte rapid, ceea ce înseamnă că sfințenia nu depinde de vârstă, ci de stăruință, de intensitatea iubirii noastre față de Dumnezeu”.

„În iconografia ortodoxă cuvioșii și cuvioasele chiar dacă au fost tineri sunt înfățișați cu o vârstă mai înaintată, dintr-o anumită evlavie considerându-se că omul ajunge la sfințenie mai târziu”, dar Cuvioasa Parascheva a ajuns încă de tânără,  a spus Preafericirea Sa în omilia rostită duminică la Mănăstirea Samurcășești din județul Ilfov.

Părintele Patriarh a precizat că unul dintre cele trei hramuri ale mănăstirii este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

„În 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost adăpostite în această Mănăstire, împreună cu arhiva Mitropoliei de la Iași, într-o perioadă de mare durere și tulburare pentru țară” a explicat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a istorisit cum moaștele ei au fost descoperite printr-o minune, când un corăbier mort „a fost îngropat în apropiere de mormântul sfintei, iar ea s-a arătat în vis acelui om care l-a îngropat pe corăbier și i-a spus: să muți trupul meu de lângă trupul acestui corăbier care a fost un om păcătos”.

„Moaștele ei au fost scoase și aduse în Biserica Sfinții Apostoli din Kallikratia, unde au început să facă o mulțime de minuni”, a spus Patriarhul Daniel.

Evlavia față de Sfânta Parascheva s-a răspândit cu repeziciune în Tracia, în zona respectivă și în alte părți din Răsărit.

Preafericirea Sa a menționat că „Sfânta Cuvioasă Parascheva are un acatist aparte, neobișnuit” deoarece „în general se povestește în formă poetică viața sfântului, unele minuni și unele virtuți, dar în acatistul sfintei nu se mai povestește viața ei, nu se mai amintește nimic, ci se scoate în evidență în fiecare icos un alt aspect al ajutorului pe care ea îl dăruiește celor care vin să o cinstească”.

„Este o mare binecuvântare pentru noi să avem în țara noastră prezența acestor sfinte moaște care sunt cinstite în toată lumea ortodoxă, dar în special în România, în Grecia, în Bulgaria și în Serbia” a mărturisit Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Pilda semănătorului

În omilia sa, Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat credincioșilor pilda semănătorului din Evanghelia duminicală.

Pilda semănătorului ne învață că rostul vieții este primirea și rodirea cuvântului lui Dumnezeu.

Patriarhul Daniel a spus că „cele patru situații în care se află sămânța semănată devin în tâlcuirea Mântuitorului Iisus Hristos patru categorii de oameni”.

Așadar, „pământul pe care a căzut sămânța reprezintă modul de primire a cuvântului lui Dumnezeu în sufletele oamenilor” a subliniat Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a precizat că „trebuie reținem în mod deosebit a patra categorie de oameni, care primesc cuvântul lui Dumnezeu, îl păstrează și îl rodesc cu răbdare”.

La întrebarea retorică cine sunt oamenii cu inima curată și bună?, Părintele Patriarh a răspuns că „aceștia sunt sfinții. Sfinții sunt oamenii curați și buni la suflet, sunt  cei care se aseamănă cu Dumnezeu Cel Sfânt, oamenii care împlinesc cuvântul lui Dumnezeu în viața lor și se fac buni și milostivi, chiar dacă au fost păcătoși înainte”.

La finalul slujbei Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat credincioșilor cartea Cuvinte ale credinței, lumini pentru viață, apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

Foto credit: Mircea Florescu/ Basilica.ro

Mai multe fotografii în Galeria Foto!

Comentarii Facebook


Știri recente