Patriarhul Daniel: Sfântul Proroc Ilie este ajutător milostiv al săracilor și pedepsitor al celor care săvârșesc nedreptăți

Patriarhul Daniel oficiind Sfanta Liturghie in Paraclisul Sf Grigorie Luminatorul de Sfantul Ilie

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, exemplu de credinţă neclintită şi curaj în mărturisirea lui Dumnezeu, este foarte popular în rândul poporului român, dovadă şi numeroasele lăcaşuri de cult din ţară care îl au ca ocrotitor. Printre acestea se numără și Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală, al doilea hram fiind dedicat prorocului din Tesba Galaadului.

Cu acest prilej, în această dimineață, Patriarhul Daniel a binecuvântat cu agheasmă lucrările de restaurare efectuate recent. Apoi, a oficiat Sfânta Liturghie.

În cuvântul său, de la finalul slujbei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a scos la lumină principalele virtuţi ale Profetul Ilie şi a evidenţiat că multe din faptele sale săvârșite erau prefigurări ale venirii lui Hristos.

Încă din pruncie acest om a fost chemat de Dumnezeu. Dacă rezumăm viața și faptele lui avem patru mari calități pe care trebuie să le scoatem în evidență: om al rugăciunii și al înfrânării, apărător al credinței adevărate împotriva rătăcirilor idolești, ajutător milostiv al săracilor, pedepsitor al celor care săvârșesc nedreptăți, a evidențiat Părintele Patriarh.

Viața sa aleasă a petrecut-o în rugăciune și în înfrânare, a continuat Preafericirea Sa, postind și nevoindu-se mult. El devine astfel o prefigurare a monahismului încă din Vechiul Testament când nu exista monahism. Sfântul Proroc Ilie, ca om al rugăciunii, al sfințirii vieții prin post, prin nevoință este un om plin de harul lui Dumnezeu cât se putea dărui acesta în Vechiul Testament.

În situațiile când apar secetea și foametea trebuie să adresăm rugăciuni Sfântului Ilie, a îndemnat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, el este ocrotitor al celor care sunt dreptcredincioși, al văduvelor, săracilor, al oamenilor nedreptățiți. Este răzbunător aspru pentru cei care au fost adesea umiliți și pedepsitor al celor care săvârșesc multe nedreptăți.

De ziua Prorocului, Preafericitul Daniel își sărbătorește unul dintre ocrotitorii primiți la botez. Cu această ocazie, conducătorul Bisericii noastre a fost felicitat de ostenitorii Reședinței Patriarhale și de slujitorii Catedralei Patriarhale.

La final, Patriarhul Daniel a transmis felicitări celor care îl au ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Tuturor celor care poartă numele de Ilie le dorim ani mulți și binecuvântați, cu pace, bucurie, credință multă și fapte milostive, le-a urat Preafericirea Sa.

Photo by Robert Nicolae /  Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente