Patriarhul Daniel: Sf. Împ. Elena, primul pelerin în Țara Sfântă, ne-a lăsat o moștenire spirituală inestimabilă

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a întâmpinat miercuri, la Catedrala Patriarhală, moaștele Sfintei Împărătese Elena aduse în pelerinaj de la Veneția. A fost „primul pelerin creștin în Țara Sfântă” și „ne-a lăsat o moștenire spirituală de o valoare inestimabilă”, a spus Patriarhul României.

Preafericirea Sa a subliniat că România este a doua țară ortodoxă în care ajung moaștele în ultimele opt secole și a amintit că destinația finală a moaștelor în România este Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, unde vor rămâne spre cinstire până în 8 mai, alături de un fragment din moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena din patrimoniul sfântului așezământ.

„Este o mare bucurie pentru noi, românii, că în această zi, 30 aprilie, sfintele moaște poposesc pentru câteva ore în Catedrala Patriarhală din București, ocrotită tocmai de Sfinți Împărați Constantin și Elena, oferindu-ne astfel prilejul de a ne închina cu evlavie și de a primi binecuvântarea acestei mari sfinte întocmai cu apostolii cinstită”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

A pus bazele tradiției pelerinajului

Patriarhul României, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul și Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor au întâmpinat miercuri, 30 aprilie 2025, la Catedrala Patriarhală, moaștele Sf. Împ. Elena aduse de la Veneția, Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Vorbind despre moștenirea spirituală a Sfintei Împărătese Elena, Preafericirea Sa a menționat: „Prin exemplul său de credință, evlavie și dărnicie, pentru că a ajutat o mulțime de săraci, ea reprezintă pe conducătorii creștini, ctitori de biserici și binefăcători ai poporului”.

„Prin pelerinajul ei la Locurile Sfinte pentru descoperirea Sfintei Cruci, ea este primul pelerin creștin în Țara Sfântă, care arată importanța căutării și venerării locurilor și obiectelor sfinte din viața Domnului Hristos și din viețile sfinților”, a mai subliniat Patriarhul României.

„Prin aflarea Sfintei Cruci, Sfânta Elena ne-a oferit un simbol concret al biruinței lui Hristos asupra păcatului și asupra morții, iar prin ctitorirea bisericilor la Locurile Sfinte, ea a pus bazele unei tradiții de pelerinaj care continuă până astăzi.”

Sf. Împ. elena a fost „primul pelerin creștin în Țara Sfântă” și „ne-a lăsat o moștenire spirituală de o valoare inestimabilă”, a spus Patriarhul României miercuri, 30 aprilie 2025. Sfânta și fiul ei, Sf. Îm. Constantin cel Mare, sunt ocrotitorii Catedralei Patriarhale. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Preafericirea Sa a făcut o incursiune în mărturiile istorice despre viața sfintei și i-a îndemnat pe credincioși să se roage ei pentru binele Bisericii și al țării și să-i urmeze exemplul de credință și dărnicie.

„Sfânta Împărăteasă Elena avea 75 de ani când a mers în Locurile Sfinte și a mai trăit cinci ani și a trecut la Domnul. În acei cinci ani a făcut trei sau patru biserici și a ajutat o mulțime de comunități creștine din Țara Sfântă”, a amintit Părintele Patriarh Daniel.

„Avem o mare binecuvântare că, pentru prima dată în această catedrală zidită între ani 1656-1658, cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, au venit moaștele ei aici.”

Mulțumiri pentru inițiativă și implicare

Un sobor de ierarhi și clerici au întâmpinat miercuri, 30 aprilie 2025, moaștele Sfintei Elena aduse în pelerinaj de la Veneția. După popasul lor la Catedrala Patriarhală, acestea vor ajunge la Mănăstirea Pantocrator din jud. Teleorman. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul Daniel a mulțumit Episcopului Galaction al Alexandrei și Teleormanului pentru inițiativa pelerinajului, tuturor celor prezenți pentru participare, Jandarmeriei Române și tuturor celor implicați în organizare.

Din soborul care a întâmpinat sfintele moaște au mai făcut parte Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleromanului, eparhie care a inițiat acest pelerinaj cu moaștele sfintei, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ierarhilor le-au fost alături slujitorii Catedralei Patriarhale și părinți din Administrația Patriarhală și de la Centrul Eparhial din București.

Evenimentul de primire a moaștelor sfintei la Catedrala Patriarhală a fost transmis live pe rețelele sociale de Trinitas TV, Televiziunea Patriarhiei Române.

Patriarhul Daniel l-a distins pe Don Gianmatteo Caputo, Delegatul pentru bunurile culturale și construcțiile de cult al Patriarhiei Veneției, cu Ordinul „Sf. Împ. Constantin și Elena” miercuri, 30 aprilie 2025, la Reședința Patriarhală din București. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Moaștele Sfintei Elena sunt însoțite în România de Don Gianmatteo Caputo, Delegatul pentru bunurile culturale și construcțiile de cult al Patriarhiei Veneției.

După ceremonia de la Catedrala Patriarhală, a urmat o scurtă ceremonie la Reședința Patriarhală, unde Patriarhul României l-a distins pe Don Gianmatteo Caputo cu Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Reprezentanții Mănăstirii Pantocrator au oferit în dar pentru Catedrala Patriarhală o icoană realizată special cu ocazia aducerii moaștelor Sfintei Elena în România.

Trei icoane reprezentând-o pe Sf. Împ. Elena au fost realizate în mod special pentru pelerinajul cu moaștele sfintei în România: una a fost oferită Catedralei Patriarhale, una va fi oferită Bisericii Sf. Elena din Veneția, unde se păstrează moaștele, iar cea de a treia va rămâne în patrimoniul Mănăstirii Pantocrator din jud. Teleorman. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Suită de manifestări jubiliare

Pelerinajul cu moaștele sfintei aduse de la Veneția a fost inițiat în contextul hramului Mănăstirii Pantocrator din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, dar și al Anului Centenar al Patriarhiei Române.

Mănăstirea va marca atât ziua de 4 mai (Duminica Mironosițelor), când este cinstită și pomenirea Mutării moaștelor Sfintei Maria Magdalena de la Efes la Constantinopol, cât și ziua de 8 mai, hramul bisericii mari a mănăstirii (Sf. Ap. și Ev. Ioan).

În perioada 5-6 mai 2024, Centrul Eparhial din Alexandria și Mănăstirea Pantocrator vor organiza Simpozionul Național „Credință, slujire și istorie în context eclezial și național. 100 de ani de patriarhat și 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic”.

Anul acesta se împlinesc 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), care a fost deschis chiar de Sf. Împ. Constantin cel Mare și mama sa, Elena.

Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe români miercuri, 30 aprilie 2025, să se roage Sfintei Elena pentru țară. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Moaștele vor ajunge în seara de miercuri la mănăstirea teleromăneană Pantocrator.

Programul pelerinajului poate fi consultat aici.

Citește aici mesajul integral al Patriarhului României de la întâmpinarea moaștelor la Catedrala Patriarhală.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente