Patriarhul Daniel: Sf. Ier. Nicolae este un om care cunoaşte că fericirea omului vine din însăşi prezenţa harului lui Dumnezeu în el

Când iubirea milostivă a lui Hristos se află în oameni, ca urmare a rugăciunii stăruitoare şi a faptelor bune, ei se simt fericiţi, a spus astăzi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, marţi, 6 decembrie 2016, Patriarhul României a rostit un cuvânt credincioşilor prezenţi la Biserica Sfântul Nicolae – Vlădica din Bucureşti. Părintele Patriarh le-a evocat viaţa Sfântului.

Sfântul Ierarh Nicolae a fost smerit, postitor, a însetat de dreptate şi a fost şi milostiv. El a împlinit programul «Fericirilor» care este programul mântuirii în Împărăţia Cerurilor în această viaţă. De aceea se citesc «Fericirile» atunci când el este pomenit. El este pomenit ca ierarh, dar şi ca un cuvios. El este un om al evlaviei şi un om care cunoaşte că fericirea omului vine din însăşi prezenţa harului lui Dumnezeu în el.

Când iubirea milostivă a lui Hristos se află în oameni, ca urmare a rugăciunii stăruitoare şi a faptelor bune, oamenii respectivi se simt fericiţi, chiar dacă nu este bogat sau nu ocupă funcţii mari. Deci, fericirea e dată de relaţia noastră nu cu lumea, ci cu Dumnezeu – izvorul fericirii veşnice. De aceea, în slujba Sfântului Nicolae, şi la Vecernie şi la Utrenie, el este numit de mai multe ori «Purtător de Dumnezeu», adică purtător al harului lui Dumnezeu care a lucrat în el şi a săvârşit minuni. Minunile săvârşite de Sfântul Nicolae sunt minuni ale lui Hristos cel milostiv, săvârşite prin el, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Totodată, Preafericirea Sa le-a vorbit credincioșilor și despre Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae care se află în Capitală.

În Bucureşti avem un dar deosebit şi anume, la Biserica Sfântul Gheorghe – Nou se află încă din timpul domnitorului Mihai Viteazul, de la sfârşitul secolului al XVI-lea, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. Ea a fost adusă de la Bari şi aşezată în această Biserică şi o mulţime de minuni s-au săvârşit în jurul acestor sfinte moaşte. În ţara noastră multe biserici se află sub patronajul Sfântului Nicolae.

La final, Patriarhul României a felicitat pe toți cei care îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică.

Dorim tuturor celor care poartă numele de Nicolae, Nicoleta, Nicu, Nicuşor şi toate derivatele «Ani mulţi» cu sănătate, bucurie, ajutor de la Dumnezeu în păstrarea dreptei credinţe şi cultivarea dărniciei. Astfel, să simţim şi noi bucuria iubirii lui Hristos şi să ne pregătim să întâmpinăm pe Moş Crăciun care reprezintă iubirea lui Dumnezeu Tatăl pentru umanitate.

***

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică în a doua jumătate a secolului al III-lea. A participat în calitate de Episcop la primul Sinod Ecumenic, desfășurat la Niceea, în anul 325, când l-a mustrat pe Arie pentru rătăcirea sa.

Comentarii Facebook


Știri recente