Patriarhul Daniel s-a rugat pentru eroii neamului la Paraclisul Catedralei Naţionale

Parastas eroii neamului (4)

După Liturghie, Părintele Patriarh a oficiat joi, la Paraclisul Catedralei Naţionale, o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc.

Comemorarea eroilor la sărbătoarea Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române încă din anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist ateu.

După căderea comunismului, această tradiție a fost consfinţită hotărârile sinodale din anii 1999 şi 2001, această sărbătoare devenind sărbătoare națională bisericească.

Momente din cadrul slujbei de pomenire a eroilor neamului. Foto credit: Mihnea Păduraru/ZL

Înălţarea Domnului – hramul Catedralei Naţionale

Cinstirea eroilor la Paraclisul CMN are o însemnătate deosebită în contextul în care viitoarea Catedrală Patriarhală, care va fi sfințită în toamnă, va avea hramul principal Înălţarea Domnului.

Catedrala este închinată cinstirii celor care s-au jertfit de-a lungul istorie pentru apărarea credinţei creştine ortodoxe, pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Liturghia de la Paraclisul Catedralei oficiată de Înălţarea Domnului a reprezentat sărbătorirea cu anticipaţie a hramului Catedralei Mântuirii Neamului, a spus Părintele Patriarh.

El a subliniat că unul dintre clopotele Catedralei, cel mai mare, de 25 de tone, este „în mod deosebit dedicat tuturor eroilor poporului român din toate timpurile şi din toate locurile”.

Primul dintre cele șase clopote ale Catedralei a fost turnat în data 11 noiembrie 2016. Măsurând 3,3 metri înălțime și 3,3 metri lățime, având o greutate de 25 tone, clopotul a fost acordat pe DO# (gama 0).

Clopotele Catedralei Naţionale vor fi montate şi puse în funcţiune în perioada august – octombrie 2018.


Catedrala Naţională | Ce etape de execuţie mai sunt până la sfinţirea din noiembrie


Sărbătoarea Înălţării Domnului nu a fost aleasă întâmplător de Biserică drept zi de pomenire a eroilor.

În cuvântul rostit la sărbătoarea Înălţării Domnului din 2013 Patriarhul României a explicat că a fost aleasă această zi „pentru a ne învăţa că există o legătură tainică între Crucea suferinţelor, Învierea şi Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos şi jertfa eroilor neamului, care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”.

Catedrala Naţională

Ideea unei Catedrale Naționale datează din 1884, când Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale, lege niciodată abrogată, dar care a fost pusă în aplicare abia după 126 de ani.

Construcţia CMN s-a concretizat în timpul Părintelui Patriarh Daniel, fiind asumată de stat ca proiect de importanţă  naţională prin legea 376/2007.

Din anul 2010 până în 2018, Biserica şi statul au cheltuit aproximativ 100 milioane euro prin construcţia Catedralei Naţionale la roşu.

Deşi construcţia CMN este un proiect major al BOR, activitatea ei s-a desfăşurat în mod susţinut în domeniul social prin investirea a peste 150 milioane euro în scop filantropic, în ultimul deceniu.

Foto credit: Mihnea Păduraru/ZL

Comentarii Facebook


Știri recente