Patriarhul Daniel: Rostul vieţii pe pământ este să ne pregătim să intrăm în comuniunea tuturor sfinţilor

Patriarch Daniel at the Patronal Feast of St Anthimos Monastery 2017

Patriarhul României a liturghisit în 11 iunie 2017 la Mănăstirea bucureşteană Antim cu prilejul hramului. Împreună cu Părintele Patriarh a slujit şi PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

În omilia sa, Patriarhul Daniel a făcut referire la unitatea Bisericii care îşi găseşte modelul în comuniunea sfinţilor.

Duminica Tuturor Sfinţilor este o sărbătoare a Bisericii prin comuniunea sfinţilor. Unitatea trupului lui Hristos, Biserica, nu este una de ordin administrativ, deşi se exprimă şi prin aceasta, ci în primul rând unitatea acesteia este reprezentată prin sfinţenia credinţei şi a vieţuirii dreptmăritoare.

Sfinţii, potrivit Preafericirii Sale, sunt cea mai puternică şi cea mai strălucită comuniune în BisericăEi sunt adunaţi de acelaşi Duh Sfânt şi au ca Mântuitor, Cap al Bisericii, pe Iisus Hristos, spre slava lui Dumnezeu Tatăl.

Prin această sărbătoare, a explicat Patriarhul nostru, Biserica a vrut să arate că o mulţime de sfinţi pe care îi prăznuim în timpul anului şi o mulţime de cete de sfinţi pe care le pomenim la fiecare Liturghie, împreună cu cei pomeniţi în fiecare zi, se întâlnesc în unitate.

Mai departe, din expunerea Patriarhul nostru cei prezenţi au aflat că sfinţii din toate veacurile au mărturisit pe Acelaşi Hristos, Fiul unic al Tatălui ceresc. Deci, Hristos, Capul Bisericii, este preaslăvit în iubirea Preasfintei Treimi prin aceşti sfinţi din toate timpurile care sunt de fapt temelia Bisericii.

Duminica Tuturor Sfinților ne adresează o invitaţie la mărturisirea credinţei pentru dobândirea sfințeniei, a transmis Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a expus şi motivul pentru care ctitorul mănăstirii Antim a ales Duminica Tuturor Sfinţilor ca hram al aşezământului monahal.

Sfântul Antim Ivireanul a dorit ca această Biserică să fie sub patronajul spiritual al tuturor sfinţilor, aşa cum scrie pe inscripţia în piatră aşezată la intrare. A făcut acest lucru pentru a aduce aminte tuturor care intră în această Biserică faptul că rostul vieţii pe pământ este să ne pregătim să intrăm în comuniunea tuturor sfinţilor, în Împărăţia Preasfintei Treimi, a spus Preafericirea Sa.

Această sărbătoare are ca mesaj principal chemarea la sfinţenie, credinţă puternică, rugăciune multă şi milostenie, pentru că în testamentul Sfântului Antim Ivireanul mănăstirea are obligaţia să ajute după posibilităţi pe cei săraci, orfani, flămânzi, a subliniat Părintele Patriarh.

În timpul Sfintei Liturghiei, Patriarhul României i-a pomenit pe membrii mișcării isihaste Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim care au mărturisit credința ortodoxă în vremea comunismului, informează Radio Trinitas.

La această sărbătoare ierodiaconul Antipa Burghelea, prin punerea mâinilor şi rugăciunile Preafericirii Sale, a fost hirotonit ieromonah.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul nostru a sfinţit troiţa şi muzeul ridicate în memoria mărturisitorilor Rugului Aprins.

© Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente