Patriarhul Daniel: Părintele Gheorghe Voica (1941 – 2021) – preot blând și destoinic

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Gheorghe Voica, preot îmbisericit la Parohia Zurbaua, Protoieria Ilfov Sud, oficiată vineri, 12 martie 2021, orele 12:00, în biserica Sfânta Treime, a Parohiei Zurbaua.

Text integral:


Părintele Gheorghe Voica (1941 – 2021) – preot blând și destoinic

Am primit cu durere vestea trecerii din această viață, în ziua de miercuri, 10 martie 2021, a Părintelui Gheorghe Voica, preot pensionar, îmbisericit pe seama parohiei Zurbaua, Protoieria Ilfov Sud.

Părintele Gheorghe Voica s-a născut la data de 24 noiembrie 1941, în localitatea Mihăești, județul Muscel (astăzi, județul Argeș). Părinții săi, Gheorghe și Verona i-au insuflat dragostea de Dumnezeu și de semeni și i-au acordat tot sprijinul pentru împlinirea vocației sale.

După absolvirea școlii generale din localitate, a început studiile la Seminarul Teologic Ortodox din București, fiind un elev iubitor de rugăciune, postitor și deosebit de râvnitor, preocupat permanent de cele duhovnicești.

S-a căsătorit, în anul 1968, cu domnișoara Constantina – Maria Cioacă, Dumnezeu binecuvântând tânăra familie cu trei fiice: Daniela (1969), Gabriela (1970) și Carmen (1971).

A urmat cursurile de licență din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București, pe care le-a absolvit în anul 1984, cu teza de licență „Pacea în lumina Noului Testament”.

În luna decembrie a anului 1970 a fost hirotonit diacon și preot de către Preasfințitul Părinte Pavel Ploieșteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, fiind numit preot paroh la Parohia Călugăreni, din comuna Costești, județul Argeș. La această parohie, Părintele Gheorghe Voica a găsit o biserică aflată în stare avansată de degradare, pe care a renovat-o și împodobit-o cu pictură nouă. În cei zece ani de pastorație, a realizat o intensă activitate pastoral-misionară și edilitar-gospodărească, construind, cu sprijinul enoriașilor, și o casă parohială.

Începând cu data de 1 decembrie 1980, Părintele Gheorghe Voica a fost transferat la Parohia Zurbaua, din Comuna Dragomirești-Vale, județul Ilfov, la care a slujit cu timp și fără timp, vreme de patruzeci de ani, până în momentul chemării sale în ceata slujitorilor cerești. În perioada 1980 – 2007 a fost preot paroh, iar după pensionare a continuat slujirea în aceeași parohie ca preot îmbisericit.

La biserica din Parohia Zurbaua a efectuat ample lucrări de renovare și reparații, necesare după urmele lăsate de cutremurele din secolul al XX-lea, cu precădere cel din anul 1977, biserica aflându-se într-o stare avansată de degradare, ajungând, pentru o perioadă, doar o filie a Parohiei Dragomirești din aceeași comună ilfoveană. De asemenea, sub păstorirea Părintelui Gheorghe Voica au fost executate lucrări de restaurare, conservare și repictare, în tehnica frescă, a bisericii parohiale, realizate în perioada 1987 – 1988. Totodată, Părintele Gheorghe Voica s-a ocupat și de renovarea și amenajarea și utilarea casei parohiale.

Viața Părintelui Gheorghe Voica a fost caracterizată de slujirea neobosită de peste o jumătate de veac în tinda Bisericii lui Hristos. S-a remarcat ca fiind un părinte blând și destoinic, slujitor vrednic și jertfelnic al Sfântului Altar și al credincioșilor, cunoscut pentru viața sa virtuoasă și pentru modul în care a oferit întotdeauna un răspuns bun enoriașilor săi, făcându-se tuturor toate. A fost un model de slujire, înțelegere și întrajutorare pentru preoții și credincioșii mireni care l-au cunoscut. A acordat o atenţie deosebită activităţilor duhovniceşti şi educaţionale, sociale şi filantropice din parohie și a desfășurat proiecte cu perspective frumoase de revigorare a vieţii duhovniceşti.

După o activitate pastorală rodnică, de peste 50 de ani de slujire preoțească, Părintele Gheorghe Voica s-a mutat la viața veșnică, lăsând în urma sa un chip blând și luminos, care poate inspira orice slujitor al Bisericii în lucrarea faptelor bune și în iubirea de slujire a lui Dumnezeu și a semenilor.

În aceste momente grele pentru familie și pentru toți cei care l-au cunoscut, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să odihnească sufletul robului Său, Preotul Gheorghe, în lăcașurile drepţilor, în ceata slujitorilor din Împărăția Sa cerească și nemuritoare, în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente