Patriarhul Daniel: Paguba materială poate fi o mustrare pentru cei prea înrobiți de câștiguri

„Paguba materială poate fi o mustrare pentru cei prea înrobiți de câștiguri”, este una dintre concluziile subliniate de Patriarhul Daniel cu privire la textul evanghelic în care se prezintă cum Mântuitorul Hristos vindecă doi demonizați din ținutul Gadarei.

După ce i-a vindecat pe cei doi oameni, Mântuitorul le-a permis demonilor să intre în turma de porci a gadarenilor, care s-a înecat în mare și a devenit o pagubă semnificativă pentru ei.

„Atunci a ieșit mulțime mare din cetatea Gadarei, care s-a apropiat de Iisus și i-a cerut să plece din hotarele lor. Se temeau să nu le facă și alte pagube. Iar Iisus, nimic zicând, a plecat din hotarele lor”, a relatat Părintele Patriarh duminică, la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

O mustrare indirectă, tăcută

„Locuitorii acestei cetăți, în loc să arate recunoștință lui Iisus pentru că a vindecat doi oameni chinuiți de demoni – care erau și pentru ei o primejdie din cauza violenței, a furiei și a răutății duhurilor rele care îi stăpâneau, ei se întristează de paguba mare pe care Iisus le-a făcut-o. Această pagubă a fost, indirect, o mustrare adresată locuitorilor cetății Gadarei pentru că erau prea înrobiți de comerțul cu porci”, a explicat Patriarhul României.

Preafericirea Sa a amintit că, potrivit Legii mozaice, porcii erau animale necurate iar locuitorii Gadarei, fiind evrei, nu consumau această carne, ci creșteau porcii ca să îi vândă păgânilor pentru câștiguri mari de bani.

„Mântuitorul Iisus Hristos a văzut că nimeni din locuitorii cetății Gadara nu se mai ocupa de acești oameni înrobiți, de cei doi îndrăciți care petreceau în morminte; erau considerați demult ca nemaifiind oameni, ci demoni. Iar Iisus a venit spre ei ca să îi vindece, să îi elibereze de demoni arătând iubire milostivă, multă compasiune, multă milă”.

„Și, ca atare, paguba creată locuitorilor cetății a fost o mustrare indirectă. Iisus învață nu doar prin cuvinte, ci și prin faptele pe care le săvârșește, prin prezența și prin lucrarea Sa”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Demonii au putere limitată

Citându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Patriarhul a evidențiat că Iisus a permis demonilor să intre în turma de porci nu numai pentru a-i mustra pe gadareni, ci și pentru a arăta că demonii au putere limitată și că ei vor fi trimiși în adâncul iadului așa cum turma de porci a fost trimisă în adâncul mării.

„Demonii nu au putere nelimitată și nu trebuie o teamă prea mare față de ei, ci multă nădejde și multă credință în Dumnezeu”, a subliniat Părintele Patriarh.

Preafericirea Sa a menționat că Mântuitorul a venit în lume să vindece pe oameni nu numai de boli fizice și psihice, ci și de stăpânirea pe care uneori duhurile necurate asupra oamenilor și, de aceea, Biserica are slujbe și rugăciuni de alungare a demonilor.

Rugăciunile de alungare a demonilor

Patriarhul a amintit între aceste slujbe Taina Sfântului Maslu, Moliftele Sfântului Vasile cel Mare și cele ale Sfântului Ioan Gură de Aur, subliniind că ele „nu se citesc oricând și oricum”, ci însoțite de post, rugăciune și spovedanie.

„Această rugare de eliberare a omului de duhurile rele înseamnă și o eliberare de patimi egoiste înrobitoare pentru că adesea demonii suscită în oameni patimi egoiste prin care îi înrobesc. Unii Sfinți Părinți au numit pe demoni ‹ucigași de oameni, dușmani sau vrăjmași›, iar patimilie sunt numite ‹demonul›, de pildă, al lăcomiei, al hoției, al desfrânării, al beției” pentru că prin ele demonii lucrează împotriva oamenilor.

Patriarhul României a mai spus apoi că demonii îi dezbină pe oameni și îi fac să fie violenți.

„Adesea, duhurile rele pun stăpânire pe ei și nu mai gândesc rațional, ci pătimaș și violent. De aici, certuri, bătăi, războaie. Puterile diavolești se arată în multe feluri ca puteri dezbinătoare, înrobitoare și dezintegratoare”.

„De aceea, Biserica se roagă necontenit pentru ca iubirea și pacea lui Hristos să locuiască în inimile oamenilor”, a subliniat în încheiere Părintele Patriarh.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente