Patriarhul Daniel: Ne rugăm lui Dumnezeu să aducă pace prin rugăciunile Sfintei Parascheva

„În această zi de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva cea mult folositoare, ne rugăm lui Dumnezeu să ocrotească poporul român şi toate popoarele credincioase, să ne ajute să simţim ajutorul şi binefacerile ei şi mai ales să aducă pace prin rugăciunile ei într-o lume foarte tulburată”, a afirmat sâmbătă Patriarhul Daniel.

Patriarhul României a vorbit în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală, care o are ocrotitoare şi pe Sfânta Parascheva, despre evlavia poporului român la sfânta cinstită în 14 octombrie.

Potrivit Preafericirii Sale, Sfânta Cuvioasă Parascheva este una dintre cele mai populare sfinte din viaţa poporului român şi a altor popoare la care moaştele sale au fost aşezate mai mulţi ani.

„Sfânta Cuvioasă Parascheva este foarte mult îndrăgită de pelerini. Mai ales în ţările în care ea a stat. Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva s-a dezvoltat după anul 2000, când Iaşiul a fost declarat oraş european de pelerinaj şi a devenit şi mai cunoscut ca loc de pelerinaj”.

„Peste 500 de biserici, cu tot cu cele din diaspora, sunt închinate Sfintei Cuvioase Parascheva. Aceasta arată evlavia poporului român pe întreg cuprinsul României şi în diaspora ortodoxă română”.

În Arhiepiscopia Bucureştilor sunt 50 de lăcaşuri de cult care o au ca ocrotitoare, dintre care 24 în Bucureşti care o au ca prim, al doilea sau al treilea hram.

„Oraşul Bucureşti este unicul oraş ortodox care la ora actuală are 24 de biserici închinate Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus Părintele Patriarh, care a oferit şi explicaţia.

„În anul 1944, mai bine de 6 luni, între 10 aprilie – 27 octombrie, ca să nu cadă în calea războiului, sfintele sale moaşte au fost aduse de la Iaşi la Mănăstirea Samurcăşeşti”.

„Din 27 octombrie până în 13 noiembrie 44, moaştele ei au rămas la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Intenţia a fost să rămână 3 zile, dar atât de mare a fost dorinţa bucureştenilor de a se închina sfintelor moaşte, încât s-a prelungit şederea sfintelor moaşte la 17 zile”.

„De aceea, unele dintre bisericile construite după acea dată, sau unele deja construite, au luat ca hram sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva”, a menţionat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României a amintit în cuvântul rostit că Acatistul Sfintei Parascheva are o particularitate faţă de alte acatiste.

„Sfânta Cuvioasă Parascheva are un Acatist deosebit de celelalte acatiste şi anume, în Acatist nu se povesteşte viaţa ei, ci se arată binefacerile pe care ea le dăruieşte celor care se roagă ei şi anume, ea este numită Mult folositoare. În fiecare Icos avem această formulă: Bucură-te Sfântă Cuvioasă Parascheva, mult folositoare. Deci, nu viaţa, ci binefacerile ei sunt pomenite în Acatist”.

În încheiere, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a felicitat pe cei care îşi serbează astăzi onomastica.

„Sfânta Cuvioasă Parascheva este mult folositoare şi în acelaşi timp este populară şi prin faptul că sunt unele persoane care poartă numele de Parascheva, Paraschiva sau Paraschiv”.

„Tuturor celor care îi poartă numele, le dorim sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, spre slava Preasfintei Treimi şi bucuria Bisericii”.

Citeşte şi: Mesajul Patriarhului României pentru pelerinii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente