Patriarhul Daniel: Naşterea Maicii Domnului este sărbătoarea în care ne rugăm în mod deosebit pentru familie, părinţi şi copii

„Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este sărbătoarea în care ne rugăm în mod deosebit pentru familie, părinţi şi copii, pentru cei care ajută familiile nevoiaşe şi pentru cei care îi educă pe copiii lor în credinţa în Iisus Hristos”, a afirmat joi Patriarhul Daniel.

„Mai ales în acest an omagial, al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, intensificăm cererile noastre și cerem Maicii Domnului să dăruiască binecuvântare familiilor, părinţilor şi copiilor, să dăruiască ajutorul ei părinţilor care au copii mulţi şi celor care nu au copii, dar doresc să aibă copii şi pot să-i aibă prin înfiere”, a spus Preafericirea Sa în predica rostită în 8 septembrie la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

Sărbătoarea aceasta este fixată de Biserică în data de 8 septembrie, la începutul anului bisericesc, şi pentru că cifra 8 înseamnă veşnicia, a precizat Patriarhul României.

„Maica Domnului este cea din care se naşte Fiul cel veşnic al lui Dumnezeu ca Om pe pământ prin lucrarea Duhului Sfânt. Deci, ea, prin viaţa şi sfinţenia vieţii sale, a devenit ocrotitoarea anului bisericesc care începe la 1 septembrie şi se termină la 31 august”.

„Anul bisericesc se află sub ocrotirea Maicii Domnului, pentru că ea este icoana vie a Bisericii, pentru că Maica Domnului este Biserică însufleţită şi rai duhovnicesc. Este icoana vie a Bisericii pentru că Îl poartă în ea pe Hristos şi Îl arată lumii”.

„Maica Domnului este prăznuită de Biserică în toate slujbele ei, dar în mod special i s‑au acordat în calendar zece zile de pomenire, şase înscrise cu culoare roșie și patru cu culoare neagră. Ea este mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, dar nu e o cinstire venită de la oameni, ci voită de Dumnezeu”.

Potrivit Patriarhului Daniel, Maica Domnului reprezintă umanitatea purtătoare de Hristos care devine purtătoare de Hristos prin sfintele taine şi prin rugăciune neîncetată.

„Maica Domnului este totdeauna prezentată împreună cu Hristos, cu o singură excepție şi anume, atunci când ea se roagă, nu Îl poartă pe brațe, ci are mâinile înălțate spre cer, iar pe pieptul ei este chipul lui Hristos, bărbat adult, Care binecuvintează, adică dăruiește rugăciunilor Maicii Domnului binecuvântarea sa ca răspuns la rugăciuni”.

„Biserica trăieşte mai ales din rugăciunile Maicii Domnului şi binecuvântarea lui Hristos. De aceea, Fecioara Maria a fost numită rugătoare nebiruită, nerefuzată și permanentă, iar icoana ei în care ea are mâinile înălţate în rugăciune se numeşte Oranta – Maica Domnului Rugătoarea”, a menţionat Preafericirea Sa.

În cuvântul Său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit că noul an şcolar a început recent, iar Biserica se roagă pentru toţi cei implicaţi în procesul educaţional.

„Noi ne rugăm ca Dumnezeu să-i binecuvinteze pe copii, părinţi, dar şi cadrele didactice şi pe toţi cei sprijină creşterea duhovnicească a copiilor şi formarea lor întelectuală, spre binele familiei şi pentru binele poporului român”. Mesajul Patriarhului României la început de an şcolar, aici.

În finalul predicii, Patriarhul Daniel i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele de Maria şi derivate.

„Le dorim tuturor ani mulţi cu sănătate, bucurii, ajutor de la Dumnezeu şi să fie rugători şi milostivi ca Maica Domnului, spre slava Preasfintei Treimi şi a noastră mântuire”.

În ziua Naşterii Maicii Domnului, 8 septembrie, peste două milioane de români își serbează onomastica.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente