Patriarhul Daniel, mesaj la trecerea în veşnicie a pictorului bisericesc Marian Pietriş

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis vineri un mesaj de condoleanţe la trecerea în veşnicie a pictorului bisericesc Marian Pietriş.


27 ianuarie 2023

Familiei regretatului pictor bisericesc
Marian Pietriş

Îndoliată familie

Am primit cu profundă întristare vestea trecerii din această viaţă a distinsului pictor bisericesc Marian Pietriş, în ziua de vineri, 20 ianuarie 2023.

Pe domnul Marian Pietriş l-am cunoscut când, făcând parte din echipa de pictori coordonată de Domnii Marcel Codrescu şi Daniel Codrescu, a lucrat la Catedrala Patriarhală, Reşedinţa Patriarhală, Palatul Patriarhiei şi mai târziu la Catedrala Mântuirii Neamului.

Născut la data de 14 martie 1967 în comuna Răsuceni, jud. Giurgiu, pictorul Marian Pietriș şi-a început ucenicia pe șantierele pictorului bisericesc Marian Goagea, la vârsta de 14 ani.

În anul 1991, s-a căsătorit cu domnişoara Luminiţa, având împreună o fiică, Iulia-Ioana, fiind un model de tată şi soț iubitor.

De-a lungul timpului s-a specializat în pictură, tehnica frescă, pe numeroase șantiere de pictură bisericească ale pictorilor Mihai Fordea, Marcel Codrescu şi Daniel Codrescu, din care putem enumera:

  • Biserica Sfântul IlieGhencea, din Bucureşti, în colectivul pictorului Mihai Fordea;
  • Catedrala Episcopală din Slobozia, în colectivul pictorului Mihai Fordea;
  • Biserica Şerban Vodă din Bucureşti, în colectivul pictorului Daniel Codrescu;
  • Biserica Sfinţii Martiri Brâncoveni – Pajura din Bucureşti, în colectivul pictorului Daniel Codrescu;
  • Biserica Sfânta Vineri – Drumul Taberei din Bucureşti, în colectivul pictorului Daniel Codrescu;
  • Biserica Sfântul Nicolae – Mătăsari din Bucureşti, în colectivul pictorilor Marcel şi Daniel Codrescu;
  • Biserica Sfântul Sava din Iaşi, în colectivul pictorilor Marcel şi Daniel Codrescu;
  • Mănăstirea Măxineni, judeţul Brăila, în colectivul pictorilor Marcel şi Daniel Codrescu.

În anul 2014, Domnul Marian Pietriş a obţinut autorizația de pictor bisericesc categoria a IV-a provizorie, între timp specializându-se şi în tehnica mozaic, făcând parte din colectivul pictorilor Marcel şi Daniel Codrescu pe următoarele șantiere:

  • Catedrala Patriarhală Istorică Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Bucureşti;
  • Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală;
  • Ansamblul de mozaicuri de la Palatul Patriarhiei, Sala Europa Christiana;
  • Biserica Caşin din Bucureşti, în spaţiul decorat cu mozaic, din zona absidelor.

Nu în ultimul rând, menţionăm participarea la şantierul de pictură în tehnica mozaic, de la Catedrala Naţională (Catedrala Mântuirii Neamului), acolo unde a participat încă de la începutul lucrărilor.

Cunoștințele sale, experiența dobândită de-a lungul timpului, dedicarea şi talentul său au constituit un prețios ajutor pentru lucrările de pictură, unde a format cu deosebită tenacitate şi o serie de specialiști în arta mozaicului, care vor duce mai departe, cu ajutorul lui Dumnezeu, sarcina de împodobire a Catedralei Mântuirii Neamului.

A contribuit cu smerenie la decorarea ansamblurilor murale de la Biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din localitatea Hlipiceni, Jud. Botoșani, precum și la pridvorul Paraclisului Sfinților Ioachim și Ana de la Mănăstirea Sihăstria, Jud. Neamţ.

În aceste clipe de întristare, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morți să odihnească sufletul adormitului robului său Marian în lumina Preasfintei Treimi şi în comuniunea sfinţilor, pe care i-a reprezentat cu multă dragoste în lucrările sale de pictură în frescă şi mozaic, iar familiei îndoliate, colegilor care l-au apreciat în mod deosebit şi tuturor celor întristaţi să le dăruiască mângâiere şi întărire sufletească!

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe pentru familia îndoliată şi sentimente de profundă preţuire pentru memoria sa,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica 

Comentarii Facebook


Știri recente