Patriarhul Daniel, mesaj la aniversarea a 160 de ani de la înființarea Universității din București

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis marți un mesaj aniversar la împlinirea a 160 de ani de la înființarea Universității din București, în care a evidențiat istoria comună cu Biserica Ortodoxă Română și responsabilitatea față de tineri.

„Biserica și Universitatea sunt chemate să ofere tinerilor nu numai știință și educație, ci și sens, pentru a trăi viața în comuniune de iubire și prețuire reciprocă”, a transmis Patriarhul României.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la evenimentul aniversar de la Opera Națională din București a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Textul integral:


Universitatea din București –
160 de ani de excelență academică

 Aniversarea împlinirii a 160 de ani de la înființarea Universității din București reprezintă un prilej de recunoștință față de Dumnezeu și de apreciere a generațiilor de profesori care au onorat această instituție de învăţământ și cultură, contribuind la formarea și creșterea prestigiului învăţământului superior local și național.

Tradiţia învățământului universitar din București îşi are începuturile încă din anul 1694, Universitatea din București fiind succesoarea Academiei Domnești, întemeiată de Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, în clădirile de la Mănăstirea Sfântul Sava.

Înființată prin Decretul nr. 765 din 4/16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Universitatea din București a contribuit, de-a lungul anilor, la modernizarea învățământului românesc.

Biserica și Universitatea sunt chemate să ofere tinerilor nu numai știință și educație, ci și sens, pentru a trăi viața în comuniune de iubire și prețuire reciprocă.

Împreună, aceste două instituții reprezentative ale societății românești, au menirea să-i prețuiască, să-i formeze și să-i ajute pe tinerii de astăzi, ca aceștia, la rândul lor, să cultive valorile credinței și ale culturii creștine: iubirea față de oameni și de natură – creația lui Dumnezeu, solidaritatea creștină, prietenia, respectul față de Biserică și de Neam, precum și dialogul cu alte popoare.

Performanţa academică şi, mai ales, pasiunea dascălilor români pentru formarea multor generații de absolvenți reprezintă un exemplu viu pentru profesorii și studenții de astăzi, care își pot manifesta prețuirea faţă de înaintaşi prin urmarea devotamentului lor în transmiterea cunoştinţelor şi a dorinţei lor de a promova învățământul universitar românesc în contextul lumii actuale.

Prezența Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul în cadrul Universității din București contribuie la apropierea și cooperarea dintre Biserică și Universitate, dintre credință și cultură, teologie și știință, descoperindu-se bucuria dialogului interdisciplinar și a conlucrării, spre binele comun.

Felicităm pe domnul Rector, Prof. univ. dr. Marian Preda, pentru organizarea evenimentului aniversar dedicat împlinirii a 160 de ani de la înființarea Universității din București, precum şi pe toţi profesorii şi studenții, pentru eforturile depuse ca această instituție universitară să fie un permanent izvor de cultură şi spiritualitate pentru tinerii chemaţi să slujească şi să promoveze valorile poporului român.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos să binecuvinteze și să întărească lucrarea academică a celor care se ostenesc în cadrul acestei instituții universitare,  dăruindu-le sănătate și mântuire, pace și bucurie, spor în activitatea didactică și de cercetare, întru mulți și buni ani!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente

Sinaxă monahală în Episcopia Canadei: Decizii

Sinaxa monahală a Episcopiei Canadei s-a desfășurat luni la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci și Sf. Efrem cel Nou” – Mono, sub președinția Preasfințitului Părinte Ioan Casian. Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul…