Patriarhul Daniel: Maica Domnului este icoana Bisericii care răspunde prin aminul ei lucrării harului în lume

Patriarhul Daniel a spus în ziua Bunei Vestiri că Maica Domnului este icoana Bisericii care răspunde prin aminul ei lucrării lucrării harului Preasfintei Treimi în lume.

Fie mie…este începutul întrupării

„Şi îndată coboară Creatorul în lume prin zămislirea Lui ca Om din Fecioara Maria. Această acceptare în mod liber înseamnă că ea conlucrează cu harul lui Dumnezeu prin smerită ascultare”.

„De aceea, acest Fie mie după cuvântul tău! (Lc. 1:38) este începutul întrupării”, a explicat Patriarhul în predica rostită la Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, vineri, 25 martie 2022.

Potrivit Preafericirii Sale, „prin aceasta se vede cât de mult respectă Dumnezeu libertatea omului. Dumnezeu propune, dar nu impune; lucrează, dar nu forţează. Aceasta înseamnă că taina mântuirii este legată de taina libertăţii”.

Buna Vestire este şi sărbătoarea prin care este preţuit darul vieţii, pentru că Maica Domnului, la nouă luni de la zămislire, va da naştere Pruncului Iisus.

„Darul acesta al Pruncului Iisus este darul vieţii, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos este dădătorul vieţii veşnice”.

„Istoria Bisericii arată că pruncii care s-au născut, au fost crescuţi de părinţii lor şi educaţi în credinţă, vor deveni nu numai cetăţeni ai patriei pământeşti, ci şi cetăţeni ai Împărăţiei lui Dumnezeu”.

„Darul acesta al naşterii de prunci este şi un dar al naşterii de fiinţe care vor trăi veşnic în iubirea Preasfintei Treimi”, a subliniat Părintele Patriarh.

Scopul înomenirii

„În cântările de astăzi s-a spus că prin întruparea Sa, Fiul lui Dumnezeu cel veşnic doreşte să rezidească firea umană, s-o recreeze, să o înnoiască. Prin Întrupare, El înnoieşte, recreează firea umană cea căzută prin păcat”, a explicat Patriarhul României.

Mântuirea înseamnă şi o înnoire, o trecere de la o stare căzută  la o stare de sfinţenie. Înseamnă trecerea de la păcat la virtute. De aceea, cuvântul mântuitor la origine în limba greacă şi în limba latină are înţelesul mai întâi de vindecător. Iisus Hristos ne vindecă de păcat şi de moarte. De aceea, Iisus este numit şi doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre”.

„Mântuirea nu e o simplă declaraţie de iertare de păcate, ci şi o transformare, o ridicare a naturii umane, o curăţire de păcate, o sfinţire şi o îmbodobire a naturii umane cu virtuţi până la îndumnezeirea ei. De aceea, scopul înomenirii sau întrupării Fiului veşnic al lui Dumnezeu este îndumnezeirea omului. Mântuirea nu e doar iertarea păcatelor, ci şi sfinţirea vieţii omului şi îndumnezeirea lui prin har atât cât este posibil”.

Patriarhul a evidenţiat că „Mântuitorul Iisus Hristos – pornind de la soare care vedem că luminează sistemul nostru solar – este numit Soarele dreptăţii. Şi Hristos Care Se naşte din Fecioara Maria este Cel Care luminează începutul şi sfârşitul universului, dar şi viaţa fiecărui om”.

Marşul pentru viaţă 2022

Patriarhul Daniel a amintit că în ultimii ani tinerii din Biserică organizează în fiecare an, în preajma Sărbătorii Bunei Vestiri, Marşul pentru viaţă.

„Evenimentul scoate în evidenţă importanţa naşterii de prunci, ajutorarea familiilor cu mulţi copii, încurajarea celor care au de crescut copii şi ajutorarea celor care adoptă copii”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Ediţia cu numărul 12 are loc sâmbătă, 26 martie 2022, în numeroase localități din România şi Republica Moldova, are tema „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață” şi este organizată cu participare fizică după doi ani în care a avut loc exclusiv online.

În Capitală, Marșul pentru viață este organizat  de asociațiile Studenți pentru viață București și România pentru viață și are loc sâmbătă, 26 martie, începând de la ora 12:00.

Tot în contextul sărbătorii Bunei Vestiri, Patriarhul şi-a exprimat admiraţia faţă de familiile ucrainene.

„Refugiaţii ucraineni care au venit la noi în ţară au arătat că familiile lor au mulţi copii, ceea ce înseamnă că preţuiesc darul şi binecuvântarea vieţii”.

În încheierea cuvântului, Patriarhul S-a rugat  lui Dumnezeu şi mai ales Maicii Domnului – care este ocrotitoarea familiei, mamelor, a fecioarelor, a maicilor de mănăstiri – „să dăruiască bucuria binecuvântării harului Preasfintei Treimi, tuturor celor care ştiu să preţuiască darul vieţii ca pregătire a oamenilor pe pământ pentru a dobândi viaţa cerească în iubirea, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente