Patriarhul Daniel: Lucruri și virtuți comune ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Patriarhul Daniel a prezentat în ziua sărbătoririi Sfinților Apostoli Petru și Pavel ce lucruri și virtuți comune au cei doi mari corifei ai Apostolilor.

Părintele Patriarh a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală istorică din București.

Alături de Patriarhul României au slujit Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, și Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După citirea textului biblic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt în care a enunțat cele trei lucruri principale pe care le au în comun Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Potrivit Preafericii Sale, ambii sunt „evrei, misionari și mucenici”.

Făcând referire la viața și activitatea lor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a evidențiat și virtuțile lor comune.

  • Mărturisirea dumnezeirii lui Hristos,
  • Iubirea jertfelnică pentru Hristos,
  • Dragostea și grija deosebită pentru Biserica lui Hristos.

Un alt aspect amintit de Patriarhul Daniel este acela că Sfinții Apostoli Petru și Pavel „au murit în aceiași zi, în același an”.

„Potrivit tradiției noastre, în 29 iunie 67 în timpul persecuției Împăratului Roman Nero”, a spus Patriarhul.

Patriarhul a oferit apoi mai multe detalii din viaţa celor doi Apostoli.

Sfântul Apostol Petru, a continuat Patriarhul, „a predicat Evanghelia în Iudeea, apoi în Antiohia Siriei, în Galatia, în Capadocia și apoi în cele din urmă a ajuns la Roma unde a și pătimit moarte martirică”.

„Sfântul Apostol Pavel a predicat Evanghelia în unele părți din Asia Mică, în general din Antiohia a plecat în cele trei mari călătorii misionare ale lui, însă în mod deosebit Sfântul Apostol Pavel a predicat Evanghelia pe teritoriul Greciei”.

Potrivit Patriarhului Daniel, cei doi Apostoli „trăitori și dascăli ai pocăinței” ne îndeamnă „să fim mărturisitori ai dreptei credințe, ai dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos, să iubim pe Hristos cu iubire fierbinte și să ajutăm Biserica Lui cu multă dragoste și multă jertfelnicie”.

Erminia icoanei

Părintele Patriarh Daniel a vorbit şi despre reprezentarea celor doi Apostoli în iconografia ortodoxă.

„Sfântul Apostol Petru poartă două chei în mână, cheile Împărăției”. Acestea sunt „pocăința și iertarea păcatelor care se obține prin pocăință”.

„Numai prin pocăință sinceră și prin primirea iertării păcatelor de la preotul duhovnic intrăm în Împărăția Cerurilor. Deci, smerenia și iubirea milostivă sunt cheile de intrare prin porțile Împărăției Cerurilor”, a spus Patriarhul României.

Sfântul Apostol Pavel este „pictat în general cu Evanghelia pe brațul stâng, lângă inimă, și cu sabia în mână”.

„Sabia aici înseamnă sabia Duhului, cuvântul lui Dumnezeu pe care el l-a propovăduit. Sabia aceasta a cuvântului lui Hristos plin de Duhul Sfânt distinge între adevăr și rătăcire, ură și iubire, între viață și moarte”.

Patriarhul a mai explicat că „Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să folosim cuvântul spre a mărturisi adevărul, spre a cultiva iubirea milostivă și mai ales pentru a lăuda pe Dumnezeu Care este minunat întru sfinții Lui”.

În finalul predicii sale, Patriarhul Daniel i-a felicitat pe toţi cei care îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică: „le dorim ani mulți cu sănătate și mult ajutor de la Dumnezeu”.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente