Patriarhul Daniel la Spectacolul Sf. Nicolae în mijlocul copiilor: valorile dărniciei și ale viețuirii sfinte

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit miercuri seară, 5 decembrie 2018, la Spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor” despre valorile dărniciei și ale viețuirii sfinte, oferind exemplul Sfântului ierarh Nicolae.

„Darurile minunate pe care Sfântul Nicolae le-a oferit și continuă să le ofere copiilor de toate vârstele nu trebuie să oprească nimănui mintea și inima la lucrurile materiale, ci trebuie ca acestea să constituie permanente prilejuri de a crește în comuniune de iubire, generozitate și recunoștință”, a explicat Preafericirea Sa.


Text integral

Biserica noastră ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cunoscut în rândul celor mici drept „Moș Nicolae”. Sfântul Nicolae este socotit ocrotitor al copiilor și elevilor, apreciat ca păstor blând și darnic, oferit exemplu de mărturisire a credinței și pildă ierarhilor din toate vremurile.

Troparul Sfântului ierarh Nicolae dă mărturie despre toate acestea, zugrăvind chipul său ca fiind „îndreptător credinței, chip blândeților și învățător înfrânării”, dând dovadă de generozitate și considerându-se drept simplu administrator al bunurilor pământești care vor fi oferite celor săraci, părăsiți și nedreptățiți.

Sfântul Nicolae este dovada vie că darurile primite de la Dumnezeu se înmulțesc când sunt împărțite cu săracii, pentru a cultiva iubirea milostivă și comuniunea fraternă, comunitatea solidară și darnică.

Acest aspect merită întreaga noastră considerare, mai ales în acest an când se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire din 1918, fiind chemați să cugetăm mai mult la jertfelnicia, solidaritatea și dărnicia arătate de înaintașii noștri.

Viața Sfântului Nicolae invită an de an la reflecție și smerenie, arătând că virtuțile creștine se dobândesc altfel decât bunurile lumii acesteia.

Este de ajuns să ne amintim despre ajutorul oferit de Sfântul Nicolae celor trei fete al căror tată sărac a vrut să le împingă spre desfrânare pentru bani, sau de ajutorul oferit celor trei ofițeri bănuiți de trădare care au fost salvați de la execuție prin intervenția Sfântului Nicolae, sau de minunea prin care Sfântul Nicolae a slavat poporul său de foametea care atinsese sudul Asiei Mici, dar și despre mărturisirea dreptei credințe pe care a arătat-o cu fermitate la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae reprezintă o anticipare a Crăciunului, fiindcă în această perioadă a pregătirii noastre pentru Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos accentul cade mai ales pe bunătatea sau dărnicia arătate de El prin întruparea Sa, la care noi suntem chemați să răspundem cu bunătate, prin daruri oferite copiilor și săracilor, prin iertare, prin spovedanie și împărtășire mai deasă cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.

Așadar, pilda Sfântului Nicolae ne arată valorile dărniciei și ale viețuirii sfinte, potrivit credinței creștine. Mai mult decât atât, darurile minunate pe care Sfântul Nicolae le-a oferit și continuă să le ofere copiilor de toate vârstele nu trebuie să oprească nimănui mintea și inima la lucrurile materiale, ci trebuie ca acestea să constituie permanente prilejuri de a crește în comuniune de iubire, generozitate și recunoștință.

Astfel, darul se oferă ținând cont atât de trebuințele sau lipsurile celor săraci, cât și de faptul că omul crește spiritual dacă devine milostiv sau darnic.

Totodată darul nostru se împlinește și ne împlinește atunci când este oferit cu smerenie sau cu discreție. Această modalitate de a dărui este necesară deoarece ne ferește de ispita slavei deșarte. În acest sens, Mântuitorul ne învață zicând: „Faceți bine și dați cu împrumut fără să nădăjduiți nimic în schimb și răsplata voastră va fi mulă și veți fi fiii Celui Preaînalt, că El este Bun cu cei nemulțumitori și răi. Fiți milostivi precum și Tatăl vostru din ceruri este Milostiv”.

Felicităm pe toți copiii prezenți care sunt binecuvântați de Pruncul Iisus ce S-a născut din Betleem și Se naște tainic în sufletele celor care-L primesc cu bucurie prin credință, nădejde și dragoste.

De asemenea, mulțumim părinților care i-au crescut, care i-au format, care își doresc ca din educația copiilor și a tinerilor să nu lipsească cel mai mare dar și anume credința, adică legătura de iubire smerită a omului cu Dumnezeu și cu sfinții Lui.

Totodată, felicităm pe învățătorii lor și pe profesorii de religie, preoții din parohii, pe directorii din școli, pe conducătorii învățământului din Ministerul Educației Naționale, din Inspectoratul Școlar al Municipiului București, pe părinții protoierei și pe toți angajații celor șase protoierii sau protopopiate bucureștene, pe Părintele Liviu Nechita, împreună cu toți colaboratorii săi de la Palatul Patriarhiei care au pus la dispoziție acest spațiu de desfășurare a spectacolului, pe reprezentanții Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, dimpreună cu voluntarii, colaboratorii și sponsorii acestui eveniment.

Vă dorim tuturor celor prezenți sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani!


Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…