Patriarhul Daniel: Iisus Hristos îi ascultă pe cei care vin la El şi Îi cer ajutorul, El cere credinţă

Patriarhul Daniel s-a adresat în Duminica a 7-a după Rusalii, care prezintă Vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum (Matei 9:27-35), credincioşilor prezenţi la Biserica Domniţa Bălaşa din Capitală şi le-a spus că „Evanghelia de astăzi ne arată, pe de o parte, că Mântuitorul Iisus Hristos îi ascultă pe cei care vin la el şi Îi cer ajutorul”.

„Pe de altă parte, El cere credinţă. Doreşte ca cei care vin la El şi Îi cer ceva să creadă că vor primi ceea ce cer”, a subliniat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a explicat că din textul biblic citit la Liturghie se poate observa că „cei care au fost ascultaţi şi li s-a împlinit cererea, adică au fost vindecaţi, au devenit mulţumitori, recunoscători şi binevestitori ai iubirii milostive a lui Hristos”.

Iar „spaţiul în care noi Îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute şi ne manifestăm credinţa noastră, ne arătăm recunoştinţa noastră pentru iubirea lui milostivă, este Biserica”.

„Dumnezeu este pretutindeni prezent, dar este prezent mai ales acolo unde este chemat, acolo unde i se deschide inima sau sufletul şi casa ca El să intre. Dumnezeu este prezent în mod solemn acolo unde este chemat permanent”.

„De aceea, la slujba de resfinţire a aestei biserici va fi rostită o parte din rugăciunea lui Solomon, pe care a rostit-o la sfinţirea templului din Ierusalim, rugăciune în care regele Solomon Îi cere lui Dumnezeu să fie ochii Lui deschişi ziua şi noaptea şi urechile Lui să fie cu luare aminte în locul unde se va ruga poporul”.

„Dumnezeu Cel din Ceruri este prezent în lăcaşul de cult consacrat Lui, pentru întâlnirea solemnă cu El în rugăciune, şi aceasta arată că Biserica Ortodoxă a reţinut rugăciunea lui Solomon la sfinţirea templului, pentru că templul din Ierusalim era o preînchipuire profetică a tainei Bisericii”, a precizat Patriarhul Daniel mai înainte de oficierea slujbei de resfinţire a Bisericii „Înălțarea Domnului” – Domnița Bălașa, Paraclis Patriarhal.

Sfânta Liturghie care a precedat slujba resfinţirii bisericii a fost oficiată de Episcopul Ieronim al Daciei Felix şi Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Lăcașul de cult, ctitorit de doamnele din familia Brâncoveanu, a trecut printr-un amplu proiect de restaurare care s-a desfășurat pe parcursul a patru ani și a fost finanțat din fonduri europene.

Mai multe imagini de la eveniment în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente