Patriarhul Daniel i-a primit la Reşedinţa Patriarhală pe binevestitorii Naşterii Domnului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a primit în ziua de Ajun, la Reşedinţa Patriarhală, pe slujitorii şi psalţii Catedralei Patriarhale, care au binevestit Naşterea Domnului Iisus Hristos.

Binevestitorii au fost întâmpinaţi de Patriarhul României în Salonul Sfinţilor Români, unde au intonat troparul şi condacul sărbătorii.

Patriarhul s-a închinat la icoana Naşterii Domnului şi a explicat că tradiţia aceasta a început cu păstorii din Betleem.

„Mulţumim pentru această frumoasă vestire a Naşterii Domnului pe care în general o fac păstorii de suflete, după cum păstorii de oi odinioară la Betleeem au vestit locuitorilor din cetatea Betleemului Naşterea Pruncului Iisus”.

„Mai întâi, îngerii au binevestit păstorilor şi păstorii au binevestit locuitorilor”.

Părintele Patriarh a subliniat că Biserica întrebuinţează cuvântul şi icoana când binevesteşte taina iubirii lui Dumnezeu.

„Noi repetăm această lucrare sfântă de binevestire a Naşterii Domnului Iisus Hristos mai întâi prin colindători care reprezintă pe îngerii de odinioară, care s-au adresat păstorilor”.

„Iar apoi prin preoţii Bisericii care vin în casele credincioşilor cu icoana în ajun sau în zilele premergătoare pentru a vesti Naşterea Domnului prin cântare şi prin vedere a icoanei Naşterii Domnului, pentru că Ortodoxia a învăţat că Iisus Hristos nu este numai cuvântul lui Dumnezeu, ci şi icoana sau chipul lui Dumnezeu”.

„Noi folosim cuvântul şi icoana când binevestim taina iubirii Sale mai presus de înţelegere, a smereniei Sale, pentru a oamenii să fie mântuiţi, adică eliberaţi de păcat şi de moarte şi să primească prin Înviere viaţa veşnică”, a afirmat Preafericirea Sa.

„Vă felicităm pentru lucrarea liturgică bogată, pentru toată activitatea de la Catedrala Patriarhală. Vă dorim tuturor Ani mulţi, binecuvântaţi, spre slava Preasfintei Treimi şi spre a noastră mântuire. Amin”, le-a spus oaspeţilor Patriarhul Daniel în încheierea cuvântului său.

Soborul de slujitori a fost condus de Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Alături de clerici s-au aflat membri ai Grupului Psaltic Tronos şi dirijorul lor, Arhid. Mihail Bucă.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…