Principala învățătură desprinsă din dialogul Mântuitorului Iisus Hristos cu Femeia Samarineancă este că „Iisus Hristos este Izvorul harului divin, numit apa cea vie, care vindecă pe om de păcat și-i sfințește viața”, a spus duminică Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Sfântul Apostol Pavel numește har lucrarea mântuitoare a lui Hristos”, a adăugat Patriarhul României. „Harul pe care ni-l descoperă și ni-l dăruiește Hristos Domnul conține în el iubirea milostivă al Dumnezeu Tatăl și sfințenia Sfântului Duh, dăruite oamenilor spre a dobândi viața veșnică.”
„Harul este însă și iubirea Preasfintei Treimi împărtășită oamenilor de către Domnul Iisus Hristos cel înviat din morți și înălțat la ceruri, prin Duhul Sfânt, Care coboară în lume pentru a uni pe oamenii duhovnicești cu Hristos, Capul Bisericii, și pentru a dărui oamenilor viața veșnică.”
„Această Evanghelie are legătură cu taina Învierii Domnului, cu taina Înălțării Domnului la Cer și mai ales cu taina Pogorârii Duhului Sfânt, care încheie perioada pascală numită și a Penticostarului”, a explicat Preafericirea Sa.
Hristos depășește barierele mentale
Patriarhul Daniel a mai amintit că Hristos discută cu femeia samarineancă „trecând astfel prin dialog peste barierele mentale ale ostilității reciproce create de diferențe religioase și culturale. El trece peste complexul superiorității iudeilor față de samarineni și peste complexul inferiorității samarinenilor față de iudei”.
„Prin desființarea sau ridicarea barierelor mentale conflictuale și prin vindecarea celor ce suferă de complexul de superioritate, Domnul Iisus Hristos anunță deja taina Bisericii sale, care va fi constituită nu numai din iudei, ci și din alte etnii, adică din toate popoarele care vor crede în El”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.
„O altă barieră mentală pe care Domnul Iisus Hristos o înlătură, și anume complexul superiorității bărbatului față de femeie”, a mai subliniat Preafericirea Sa.
Vedem astfel că „Iisus cheamă la sfințenie și mântuire nu numai bărbați, ci și femei. De aceea, în viața Bisericii lui Hristos vor exista în istorie multe femei sfinte, așa cum se poate vedea și în calendar”.
În duh și adevăr
Patriarhul României a mai explicat ce înseamnă închinarea în duh și adevăr, despre care vorbește Domnul Iisus Hristos.
„Fiecare biserică adevărată, ortodoxă, devine un Ierusalim oriunde s-ar afla pe Pământ, deoarece devine o icoană și o poartă îndreptată spre Ierusalimul Ceresc, despre care vorbește Cartea Apocalipsei.”
„Să ne ajute Dumnezeu să înțelegem că, de fapt, Evanghelia de astăzi este o pregătire a credincioșilor pentru sărbătoarea Înălțării Domnului, deoarece, prin înălțarea Sa la cer, Hristos Domnul înalță firea omenească în lumina cea veșnică a Preasfintei Treimi, iar prin Pogorârea Duhului Sfânt, serbată în Duminica opta după Paști, se dăruiește oamenilor din belșug apa cea vie, adică harul Duhului Sfânt, pe care l-am primit mai întâi în Botez, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.

În Duminica Samarinencei, Patriarhul României a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale din București.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu