Femeile Mironosițe sunt primele ființe umane care au binevestit Învierea Domnului, a transmis Duminica aceasta Patriarhul României. Credincioşii prezenţi în 30 aprilie 2017 la Mănăstirea ilfoveană Pasărea au ascultat cuvântul Preafericirii Sale.
Pentru început, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că Femeile Mironosițe sunt mari dascăli ai Bisericii. Ele sunt învățătoare în ceea ce privește credința și curajul de a mărturisi Învierea lui Hristos cel răstignit și de a transmite această credință de-a lungul timpului.
Ne impresionează nu prin faptul că ar avea altă credință decât cea a Sfinților Apostoli, ci prin curajul, evlavia şi dragostea lor față de Hristos. Această calitate a lor de mărturisitoare a Învierii lui Hristos a fost reținută de Biserică și de aceea Biserica în a treia Duminică după Sfintele Paști face pomenirea lor. Femeile Mironosițe sunt primele ființe umane care au binevestit Învierea Domnului pe care au aflat-o direct de la îngerul care le-a așteptat în mormântul Domnului, a spus Patriarhul.
Mai departe, în omilia sa, Părintele Patriarh a semnalat că piatra a fost răsturnată de la ușa mormântului nu pentru a învia Hristos, ci pentru ca femeile mironosițe să vadă mormântul gol, locul unde a fost așezat și de unde a înviat Iisus. Acest ajutor neașteptat și anume, faptul că piatra a fost dată deja la o parte arată că atunci când nu mai sunt oameni care să ajute pe cel credincios Dumnezeu uneori face minuni și trimite îngeri din Ceruri ca să-i ajute pe oamenii care-L iubesc pe El și împlinesc voia Lui în viața lor.
Aceste femei reprezintă modelul omului credincios care ascultă Evanghelia Învierii şi crede în ceea ce se spune în Evanghelie așa după cum Femeile Mironosițe au crezut ceea ce le-a spus îngerul.
Ele ne învață că dacă avem credință puternică, smerenie multă și dragoste față de Dumnezeu ne învrednicim de însăși întâlnirea cu Iisus cel răstignit și înviat Care ne dăruiește pacea și bucuria Sa și devine viața vieții noastre, a mai explicat Preafericirea Sa.
Femeile Mironosiţe reprezintă icoana tuturor femeilor credincioase care au iubit pe Hristos Cel răstignit și înviat şi Biserica Lui.
După cum femeile Mironosițe au adus miruri de mare preț în dimineața Învierii Sale la mormânt tot așa aceste femei credincioase împodobesc Bisericile noastre cu podoabe de mare preț, ajută la construirea de Biserici, ajută la consolarea celor săraci, flămânzi, singuri, bătrâni. De asemenea, ele mărturisesc în familie, Biserică și societate prin evlavia şi credința lor în Învierea lui Hristos şi aduc pace, bucurie și multă lumină în sufletele învolburate din cauza greutăților vieții, a adăugat Patriarhul Bisericii noastre.
Aceste femei credincioase au devenit de-a lungul veacurilor mărturisitoare ale credinței până la moarte. De aceea, în calendarul nostru avem nu numai mucenici sau martiri, ci și femei mucenițe care și-au dat viața, uneori împreună cu întreaga familie, pentru Hristos.
La finalul predicii Sale, PF Daniel a menţionat, în contextul Anului omagial 2017 în Patriarhia Română, că cinstirea icoanelor a fost apărată de două femei împărătese: Sfânta Teodora și Sfânta Irina.
Ele sunt trecute în rândul sfinților pentru că au prezidat Sinodul al VII-a lea Ecumenic din 787 de la Niceea și Sinodul din 843 de la Constantinopol. Aceste două femei și-au dat seama de importanța frumuseții liturgice a icoanelor, voind să arate că Dumnezeu nu este numai bun, ci și că slava Sa este de o frumusețe negrăită.
Pentru lăcaşul de cult Părintele Patriarh a dăruit mai multe volume apărute la editurile Patriarhiei Române. Din partea obştii monahale stavrofora Mihaela Costache, stareţa Mănăstirii Pasărea, a oferit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române un coş cu flori.
Credincioşilor şi copiilor în mod special Patriarhul le-a dăruit iconiţe reprezentând arătarea Mântuitorului de după Învierea Sa Femeilor Mironosiţe.
Foto Credit: Basilica.ro