Patriarhul Daniel, felicitat de Mitropolitul Iosif în numele Sf. Sinod. Mulțumiri pentru slujirea românilor de pretutindeni

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a fost ierarhul desemnat de Sfântul Sinod pentru a transmite un mesaj de felicitare Patriarhului Daniel cu ocazia împlinirii a 15 ani de patriarhat.

„Îmi revine onoarea, din partea Sfântului Sinod, de a vă felicita și de a vă mulțumi cu recunoștință”, a spus Mitropolitul în mesajul rostit vineri după oficierea slujbei de Te Deum în Catedrala Patriarhală.

”Niciunii nu au fost uitați

Ierarhul s-a arătat plin de recunoștință pentru felul în care Patriarhul și-a jertfit timpul vieții în slujirea Bisericii și a tuturor celor care facem parte din ea, „inclusiv a ierarhilor, și a poporului dreptcredincios din România și a celor care trăiesc mai aproape sau mai departe de ea: Basarabia, Serbia, Ungaria, Europa de Vest și de Sud sau de Nord, până în Islanda sau pe continentul American, Africa, Asia sau Australia”.

„Niciunii nu au fost și nu sunt uitați în slujirea patriarhală a Preafericirii Voastre, nici cei de aproape, nici cei de departe”, a spus IPS Iosif.

După ce a amintit realizările Patriarhului pe diverse planuri, Mitropolitul Iosif a subliniat contribuția conducătorului Bisericii noastre la Ortodoxia universală și în relațiile intercreștine.

„Angajarea Preafericirii voastre în viața și problemele Bisericii Ortodoxe universale greu încercate astăzi de tensiuni și rupturi, pe care le nădăjduim trecătoare, face ca Biserica noastră, în rândul Patriarhiilor și Bisericilor Ortodoxe autocefale să fie considerată de către mulți ca un factor important de echilibru și unitate”.

Mitropolitul Iosif a amintit de primirea Papei Francisc în 2019 la Catedrala Națională și de mulțumirile adresate de Patriarhul României pentru sprijinul acordat constant credincioșilor ortodocși români în Italia și în alte țări, unde Biserica Romano-Catolică pune la dispoziția comunităților noastre 426 de lăcașuri de cult (306 numai în Italia).

Înaltpreasfinția Sa a menționat că Patriarhul Daniel a fost inițiatorul Consiliului Consultativ al Cultelor din România și a susținut deschiderea Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile Europene, funcțională încă din 2007, anul integrării țării noastre în UE.

Grija pentru diaspora

Mitropolitul Iosif a subliniat în continuare activitățile inițiate sau susținute de Patriarhul Daniel pentru românii din afara țării.

„Cei 15 ani de patriarhat sunt marcați de o emigrare fără precedent a românilor, mai ales spre țările Europei de Vest. În ultimii douăzeci de ani, milioane de credincioși ortodocși români au ales să trăiască și să muncească în afara țării lor, pe toate continentele. Numărul parohiilor sau comunităților organizate numai de Biserica noastră depășește 1000, peste 700 dintre ele aflându-se în Eparhiile Europei Occidentale și Meridionale. Numărul lor este mare, dar încă insuficient”.

„Grija și atenția pentru comunitățile de creștini ortodocși români, și nu numai, care se află în afara țării s-a concretizat prin înființarea de noi eparhii (…), ați făcut vizite pastorale în comunitățile din Europa, ați sprijinit achiziționarea sau construirea unor lăcașuri de cult pentru comunități din apropierea granițelor țării și din Europa, dar și din Africa de Sud și Japonia”.

„Fiind pe deplin conștient de valoarea și nevoia de cunoaștere pentru păstrarea și transmiterea credinței în comunitățile noastre foarte numeroase din Europa de Vest, ați încurajat înființarea de instituții de învățământ teologic și formare continuă în care cei doritori să poată aprofunda cunoștințele de teologie creștină ortodoxă”, a subliniat ierarhul, amintind:

  • Centrul „Dumitru Stăniloae” de la Paris.
  • Extensia de la Roma a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.
  • Centrul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” de la Montreal (înființat recent, în 28 septembrie 2022).

„Ați încurajat publicarea de cărți în limbile țărilor în care trăiesc românii ortodocși pentru a face cunoscută spiritualitatea și credința ortodoxă. La Editura Apostolia a Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale s-au publicat până acum peste 175 de titluri, majoritatea în limba franceză, dar și română, italiană, spaniolă și engleză”.

”Dumnezeu a vrut și vrea totul de la Preafericirea voastră

„Acest ceas aniversar ne ajută nouă, celor care privim în primul rând din interiorul Bisericii, dar și celor care privesc din afară, să fim conștienți că ‹toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit de sus este, pogorând de la Tine Părintele Luminilor›. Toate vin de la Hristos Domnul, prin Duhul Sfânt, ca dar al Părintelui Ceresc, însă lucrează prin omul care se dăruiește, el însuși, lui Dumnezeu pentru ca prin el Dăruitorul să poată lucra în sufletele care-l caută în diferite feluri”.

„Dumnezeu a vrut și vrea totul de la Preafericirea voastră, însă v-a și dăruit calitățile de care Biserica avea atâta nevoie și pe care le-ați cultivat de-a lungul vieții. Toate să fie spre slava lui Dumnezeu, pentru că viața însăși a omului este slava lui Dumnezeu”.

„Fie ca viața însăși a Preafericirii voastre în slujirea Bisericii lui Hristos și mântuirea poporului Său din țară și de pretutindeni să fie spre slava lui Dumnezeu”.

La finalul cuvântului său, ierarhul i‑a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din partea Sfântului Sinod, o icoană cu reprezentarea Maicii Domnului „Hodighitria”, iar din partea Catedralei Patriarhale, un coș cu flori.

Vezi și: La 15 ani de patriarhat, Patriarhul Daniel privește spre viitor. Diaspora și natalitatea scăzută, printre preocupările sale

Mai multe imagini, în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente