Patriarhul Daniel despre satul românesc drept izvor de spiritualitate și cultură | Editura Basilica

O nouă publicație a Editurii Basilica vă aduce în atenție satul românesc drept izvor de spiritualitate și cultură în reflecțiile Patriarhului Daniel la diferite ocazii.

Volumul cuprinde 11 articole sau cuvântări în care Patriarhul României evidențiază cu precădere zona rurală și contribuția ei capitală în cultură și spiritualitate.

Este vorba de mesaje mai noi, ocazionate de Anul omagial al satului românesc, dar și reflecții mai vechi ale Patriarhului pe această temă, cum ar fi cuvântul „Satul românesc între tradiție, supraviețuire și speranță” rostit în 2011 la Cluj-Napoca, cu ocazia primirii titlului academic de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Babeș-Bolyai.

Cuvintele Preafericirii Sale nu sunt doar de prezentare și omagiere a satului. Părintele Patriarh sesizează criza satului românesc și propune de mai multe ori acțiune și nu doar atitudine nostalgică.

„Satul nostru românesc a tezaurizat o mulțime de aspecte și valori care trebuie aduse din nou în actualitate, bineînțeles adaptându-le prezentului, fără a cădea într-o nostalgie a repetiției trecutului”, spune Patriarhul într-unul din texte.

„Din păcate, în zilele noastre se constată o criză a satului românesc din punct de vedere practic și spiritual. Este afectată însăși identitatea împreună cu prosperitatea satului. Astăzi, satul românesc este oarecum răstignit între idealizare poetică și uitare practică”, atrage atenția Patriarhul României.

„Lucrarea de faţă este o pledoarie în favoarea satului tradiţional, factor generator al identităţii românești și purtător al etosului spiritual și cultural al poporului român, dar și un apel la acţiune susţinută și responsabilă pentru reclădirea satului românesc și transmiterea patrimoniului său inestimabil”, semnalează editorii.

„Avem speranţa că toţi cei care iubesc satul – fie că este vorba despre cei care trăiesc la ţară, care s-au născut și au familii acolo sau cei care, pur și simplu, îl poartă în inimă – vor conlucra pentru renașterea acestui spaţiu purtător de forţă înnoitoare”, se mai arată în Nota Editorială.


Lucrarea prezentată se intitulează „Satul românesc: izvor de spiritualitate și cultură populară” și este ilustrată cu fotografii care surprind aspecte ale vieții duhovnicești în mediul rural.

Cartea poate fi achiziţionată prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la [email protected][email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

Poți răsfoi volumul aici.

Foto credit: Librăria Cărților Bisericești

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…