Patriarhul Daniel: Credinţa adevărată este mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos

„În esenţă, Evanghelia de astăzi ne arată un adevăr principal şi anume, credinţa adevărată este mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos şi cine mărturiseşte credinţa adevărată vede cerurile deschise, Împărăţia lui Dumnezeu”, a spus duminică Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Afirmaţiile Preafericirii Sale au fost făcute în Catedrala Patriarhală, unde a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Ortodoxiei alături de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul şi Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor Timotei Prahoveanul.

În predică, Patriarhul României a subliniat importanţa credinţei.

„Credinţa este o vedere dincolo de vederea materială. Este o vedere duhovnicească a prezenţei şi lucrării lui Dumnezeu în istorie. De aceea, Evanghelia de astăzi este rânduită de Biserică spre a fi citită la Duminica Ortodoxiei, deoarece în Duminica Ortodoxiei se face şi prăznuirea adevărului ortodox privind sfintele icoane şi anume, Hristos este numit în Noul Testament Cuvântul lui Dumnezeu, dar şi Chipul sau Icoana lui Dumnezeu.

„Adevărul esenţial este acesta al credinţei că Iisus lui Dumnezeu cel veşnic, nevăzut şi nelimitat, din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor S-a făcut Om văzut, limitat. El, Cel veşnic, S-a făcut om muritor ca oamenilor să le dăruiască harul îndumnezeirii şi viaţă veşnică”.

„Cine L-a văzut pe Iisus din Nazaret, L-a văzut pe Fiul cel veşnic al lui Dumnezeu”, a mai precizat Preafericirea Sa.

„Trupul a fost văzut de către Natanael şi de către Apostoli, dar Hristos a arătat mai târziu nu numai trupul său obişnuit, ci şi trupul său plin de slavă la Schimbarea la Faţă pe Muntele Taborului”.

„Aceasta este mărturisirea dreptei credinţe, mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos. Natanael a văzut un om şi a mărturisit pe Dumnezeu. A văzut pe Iisus din Nazaret Natanael în Evanghelia de astăzi şi a spus: Tu eşti Fiul lui Dumnezeu”.

„Atât Natanael, cât şi Sf. Ap. Petru (Matei 16:16) au în faţa lor pe Iisus din Nazaret, pe care ei Îl mărturisesc că este Fiul lui Dumnezeu cel veşnic Care s-a făcut om din iubire pentru oameni”.

Duminica Ortodoxiei este o zi specială în viața Patriarhului Daniel. În urmă cu 33 de ani, în Duminica Ortodoxiei, a fost hirotonit arhiereu.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente