În Ajunul Crăciunului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a primit la Reședința Patriarhală pe slujitorii și psalții Catedralei Patriarhale, care au vestit Nașterea Domnului Iisus Hristos. Cu această ocazie, Preafericirea Sa a explicat faptul că, prin smerită ascultare, Mântuitorul Hristos vindecă și aduce iertare de păcate.
Smerenia atotputerniciei divine
„Această sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos ne arată smerenia atotputerniciei divine. Este cea mai mare minune a smereniei lui Dumnezeu cel atotputernic: Cel nevăzut se face văzut, Cel necuprins se face cuprins în pântecele Fecioarei, în peștera și în ieslea din Betleem”.
„Această coborâre a lui Dumnezeu pe pământ, prin zămislirea de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, și prin Nașterea lui Hristos din Fecioara Maria, are ca scop ridicarea oamenilor la viața veșnică cerească”, a explicat Patriarhul României.
Smerita ascultare
Preafericirea Sa a subliniat, de asemenea, importanța ascultării și smereniei Mântuitorului Hristos în iconomia mântuirii.
„Hristos, prin smerita ascultare față de Dumnezeu Tatăl, vindecă neascultarea protopărinților Adam și Eva.”
„Noul Adam, ascultător până la moarte și încă moarte pe cruce, prin smerita ascultare, Iisus Hristos vindecă de neascultare și aduce iertare de păcate, pentru că neascultarea este păcatul din care derivă toate celelalte păcate. Vindecă neamul omenesc de păcatul neascultării și îi dăruiește viață veșnică prin învierea Sa din morți.”
Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că smerenia Mântuitorului trebuie să fie model pentru întreaga umanitate.
„Este foarte important pentru noi să vedem că această smerenie a lui Hristos este începutul vindecării omului de orgoliu și de autosuficiență, de dorința de a fi ca Dumnezeu, fără Dumnezeu, pe care au avut-o și au arătat-o prin neascultare protopărinții Adam și Eva.”
„Maica Domnului este numită Noua Evă, care a zis, atunci când îngerul i-a explicat că Pruncul se va naște prin lucrare dumnezeiască: Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău. Această ascultare desăvârșită a Maicii Domnului arată că din ea se va naște un Fiu, și El ascultător, încă ascultător până la moarte pe cruce”.
Dumnezeu a avut inițiativa mântuirii noastre
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit, de asemenea, despre particularitățile Otpustului sărbătorii Nașterii Domnului, care subliniază faptul că venirea în lume a Mântuitorului a fost făcută în mod liber.
„Otpustul acestei sărbători arată că Iisus s-a născut în peștera de sub pământ și apoi a fost culcat în iesle. În mod surprinzător, textul liturgic ortodox nu spune că a fost născut, cum se spune despre un om obișnuit, și nici că a fost culcat în iesle, ci «s-a născut» și «s-a culcat» în iesle.”
„De ce se folosește reflexivul și nu pasivul? Pentru a arăta că Dumnezeu-Cuvântul este subiectul care săvârșește acțiunea. Că El, în mod liber, a acceptat să fie răstignit și în mod liber a acceptat să fie îngropat, de aceea, în mod liber, a înviat din morți.”
„Această accentuare a lucrării Persoanei Fiului veșnic al lui Dumnezeu, în umanitatea Sa sau prin umanitatea Sa, arată că Dumnezeu a avut inițiativa acestei mântuiri”, a adăugat Preafericirea Sa.
Felicitări aduse slujitorilor de la Catedrala Patriarhală
În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe slujitorii de la Catedrala Patriarhală pentru menținerea programului liturgic și pentru lucrarea misionară săvârșită prin intermediul colindelor.
„Vă felicităm pentru lucrarea misionară pe care ați săvârșit-o, cu toate slujbele din timpul Postului Nașterii Domnului, dar și pentru lucrarea misionară săvârșită prin intermediul colindelor.”
„O mulțime de colinde au ajuns și prin orașe, și prin sate, și în Parlament, iar această tradiție românească arată frumusețea sufletului românesc, gingășia și creativitatea sa, înveșmântarea sufletului cu bucuria iubirii smerite și milostive a lui Hristos”, a mai spus Patriarhul României.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene