Patriarhul Daniel: Bogăţia şi sărăcia nu sunt un scop în sine – pot fi prilej de apropiere sau îndepărtare de Dumnezeu şi semeni

Patriarhul Daniel a transmis în Duminica a 26-a după Rusalii că bogăţia nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rău sau bun.

Bogăţia şi sărăcia nu sunt un scop în sine, a spus Patriarhul în 19 noiembrie, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu şi de semeni.

În omilia sa rostită în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală, Părintele Patriarh a atras atenţia că bogatul prezentat în textul biblic citit duminică a uitat atât de Dumnezeu cât şi de semeni.

El nici nu mulţumeşte lui Dumnezeu, nici nu miluieşte pe săraci, ci se gândeşte doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual, nu se consultă cu nimeni, ci vorbeşte doar cu sine însuşi, pentru că se gândeşte numai la sine însuşi, a spus Preafericirea Sa.

Pilda aceasta a bogatului căruia i-a rodit ţarina nu face referire la o anumită persoană, ci bogatul din Evanghelie care este lacom, nemilostiv şi nemulţumitor, a explicat Patriarhul Daniel, poate fi orice om ajuns într-o stare de robie a sufletului său, printr-un ataşament exclusiv de bunurile materiale limitate şi trecătoare din lumea aceasta.


În anul 2016 Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în scop filantropic 95.841.602 lei


Omul bogat se iluzionează uşor şi ajunge de multe ori la concluzia că fericirea constă numai în acumularea de averi materiale. Parabola rostită de Mântuitorul şi consemnată în Evanghelia lui Luca consideră această atitudine ca fiind o nebunie.

Alternativa biblică la strângerea de valori materiale este îmbogăţirea spirituală în Dumnezeu, a adăugat Patriarhul României, ce constă în îmbogăţirea sufletului cu daruri spirituale, dar şi cultivate ca virtuţi ale sufletului, precum credinţa, iubirea, smerenia, răbdarea, speranţa, dărnicia sau milostenia.

Aceste bogăţii sau comori spirituale se adună în sufletul nemuritor al omului, iar moartea fizică a trupului nu le poate risipi. Ele sunt lumina sufletelor sfinţilor, a semnalat Părintele Patriarh. 

Îmbogăţirea în Dumnezeu vine când Îi suntem mulţumitori pentru darurile primite, deoarece, a explicat Patriarhul, prin rugăciune, iubirea lui Dumnezeu devine bogăţia sufletului nostru.

Cu toate acestea, ne îmbogăţim şi mai mult în Dumnezeu când din darurile primite de la El, ca semne ale iubirii Sale, dăruim şi altora prin milostenie, a adăugat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Referitor la valoarea învăţăturilor din textul duminical citit astăzi, Patriarhul României a spus că Biserica îi îndeamnă permanent pe credincioşii săi să unească postul cu rugăciunea şi milostenia. Aceasta din urmă poate fi materială sau spirituală.

Milostenia poate fi materială (hrană, îmbrăcăminte, adăpost) sau spirituală, când oferim cuiva în dar un cuvânt bun, o vizită unui bolnav, o încurajare unui om deznădăjduit, o mângâiere unui om întristat, un sfat înţelept unui om dezorientat, a explicat Preafericirea Sa.

Biserica a rânduit ca Duminica a 26-a după Rusalii să fie prima din Postul Naşterii Domnului.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…