Patriarhul Daniel: Biserica a învățat de la femeia cananeancă cea mai scurtă și intensă rugăciune, „Doamne miluiește-mă!”   

„Evanghelia de astăzi transformă femeia cananeancă într-un mare dascăl pentru Biserică, de la ea Biserica a învățat rugăciunea «Doamne miluiește-mă!»”. Aceasta este cea mai scurtă, intensă și des folosită rugăciune a Bisericii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în predica rostită duminică la Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.  

Preafericirea Sa a evidențiat și altă rugăciune învățată de la femeia cananeancă, anume „«Doamne ajută-mă!», rugăciune scurtă dar plină de speranță”,  rostită când ce s-a închinat Mântuitorului Hristos.

„Femeia cananeancă devine dascăl al rugăciunii scurte, dar stăruitoare și pline de nădejde că va obține de la Dumnezeu ceea ce cere”.

Rugăciunea pentru alții

„Mai învățăm de la aceasta că cine se roagă pentru alții se întâlnește cu iubirea milostivă a lui Hristos. Ea nu s-a rugat pentru sine, nu a cerut nimic pentru ea ci a zis «Miluiește-mă, că fiica mea este chinuită de un diavol»”.

„Aici vedem că femeia nu zice „miluiește pe fiica mea” ci „miluiește-mă pe mine”, ceea ce arată cât atât de mult s-a identificat cu durerea fiicei încât durerea acesteia a devenit și durerea mamei”, a spus Patriarhul Daniel.

„Rugăciunea pentru altul este compasiune, împreună suferință cu cel care suferă”.

„Stăruința femeii nu are nimic egoist în ea, ci este iubire curată pentru binele altora. Prin aceasta au învățat creștinii că atunci când ne rugăm nu doar pentru noi înșine ci mai ales pentru cei care nu se pot ruga sau nu știu să se roage sau e atât de mare suferința încât nu mai pot formula o rugăciune către Dumnezeu, atunci iubirea smerită, jertfelnică și milostivă se arată deplin și acesteia îi răspunde Iisus cu iubirea Sa vindecătoare”, a explicat Preafericirea Sa.

„Evanghelia duminicii de astăzi este o evanghelie a iubirii stăruitoare, a smereniei adânci și a unei înțelepciuni care vine din credință, rugăciune și din ajutorarea semenului aflat în dificultate”.

Popoarele păgâne vor crede în Iisus Hristos

„Mântuitorul Iisus Hristos a mers în afara hotarelor Țării Sfinte tocmai pentru a arăta profetic faptul că în curând popoarele păgâne vor crede în El și se vor mântui”.

Patriarhul Daniel a explicat că prin asta „Mântuitorul Hristos arată iubirea Sa pentru toți oamenii, dorește să se mântuiască poporul ales, dar și toate celelalte popoare care vor crede în El”.

Patriarhul Daniel la Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, 29.01.2023. Foto credit: Ziarul Lumina

Foto reprezentativă: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente