Patriarhul Daniel a sfințit noul sediu al Rectoratului Universității din București

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat miercuri slujba de sfințire a noului sediu al Rectoratului Universității din București situat pe Șoseaua Panduri din Capitală.

La eveniment au participat academicieni, oficialități ale statului, membri din conducerea Universității din București și a celor 19 facultăți, precum și profesori.

După inaugurarea sediului a urmat o ședință festivă în cadrul căreia au fost rostite mai multe alocuțiuni.

Prof. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București (UB), a prezentat istoricul acestui amplu proiect precum și planurile de viitor.

„Clădirea este rezultatul unor proiecte care au început cu aproximativ două decenii în urmă. În următorii cinci ani acesta va fi un campus modern, dinamic.”

Noul campus va cuprinde clădiri și facilități „care vor servi întreaga comunitatea și îi vor da acea bază absolut necesară pentru proiectele de educație și de cercetare a Universității din București”, a subliniat Prof. Mircea Dumitru.

În finalul alocuțiunii, rectorul UB și-a exprimat convingerea că acest proiect „va propulsa Universitatea din București ca o adevărată universitate europeană”.

UB, instituție fondatoare a Statului Român

Următoarea alocuțiune a fost rostită de Prof. Marian Preda, președintele Senatului UB, care a evidențiat parcursul istoric al universității bucureștene, precum și aportul în conturarea Statului Român.

„Universitatea noastră are o istorie veche de peste 320 de ani, ca instituție care continuă Academia Domnească înființată de Constantin Brâncoveanu și peste 150 de ani de existență modernă ca instituție fondatoare a Statului Român, alături de Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași. Este instituție fondatoare a Statului Român, pentru că a fost parte din aranjamentele de înființare a Principatelor Unite”.

Dialogul dintre Universitate și Biserică

Părintele Patriarh a subliniat miercuri în mesajul rostit importanța dialogului dintre Universitate și Biserică.

„Dialogul dintre cunoaşterea științifică şi spiritualitate, dar şi dintre Universitate şi Biserică are rolul de a cultiva o comuniune de valori ale umanităţii inteligente şi înţelepte”.

Efortul comun al celor două instituții „apără astăzi demnitatea persoanei, calitatea vieţii sociale şi integritatea naturii înconjurătoare”.

Noul edificiu reprezintă centrul administrativ al Universității, compus din Sala Senatului UB, Sala Consiliului de Administrație, trei amfiteatre destinate desfășurării cursurilor, precum și spații de relaxare și socializare.

Foto credit: Basilica.ro/ Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente