Patriarhul României a primit marți, la Reședința Patriarhală, vizita Eminenței Sale Gianfranco Ghirlanda SJ, cardinal al Bisericii Romano-Catolice din Italia.
În cadrul audienței s-au discutat diferite aspecte ale bunei cooperări dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano-Catolică atât în România, cât și în Italia.
În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit despre situația Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, unde sunt peste 300 de parohii, care fie și-au construit sau achiziționat biserici proprii, fie sunt primiți în imobile ale Bisericii Romano-Catolice.
A fost amintit și faptul că în Italia există o bună relație între Stat și Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, care a fost recunoscută în calitate de cult și a semnat deja un acord (intesa) cu Guvernul Italian ce urmează a fi aprobat de Parlamentul italian.
De asemenea, au fost prezentate și unele provocări actuale din societatea europeană, în special tendința din ce în ce mai puternică de secularizare, care se constituie ca un ateism non-agresiv, uneori chiar atractiv, dar mult mai periculos pentru păstrarea și afirmarea valorilor creștine. În acest sens, s-a reamintit că, deși fondatorii și valorile inițiale ale Uniunii Europene sunt creștine, în prezent sunt situații în care se promovează valori diferite sau chiar contrare credinței creștine.
Patriarhul Daniel a menționat și bunele relații academice concretizate în oferirea de burse de studiu și găzduirea unor teologi ortodocși români în centre universitare catolice din Italia, precum și în organizarea de congrese, simpozioane și evenimente universitare comune, relatează Pr. George Grigoriţă, consilier patriarhal, prezent la întâlnire.
”Biserica Română, punte între Orient și Occident
Potrivit aceleiași surse, Cardinalul Gianfranco Ghirlanda SJ, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitația de a veni în România și și-a arătat aprecierea sa sinceră față de Ortodoxia românească, unică prin latinitatea sa, precizând că Biserica Ortodoxă Română poate fi o punte între Orient și Occident, pentru un dialog sincer, pragmatic și deschis spre căutarea unității în Hristos.
Patriarhul României a amintit în acest sens pe unii dintre sfinții proto-români, Sf. Ioan Casian și Sf. Dionisie Exiguul, care au fost adevărate punți de legătură între Orient și Occident. Aceștia, pentru că erau de origine latină și de credință ortodoxă răsăriteană, utilizau limba latină și limba greacă cu foarte multă ușurință, având capacitatea de a traduce direct un text dintr-o limbă în alta.
Cardinalul Gianfranco Ghirlanda
Cardinalul Gianfranco Ghirlanda, în vârstă de aproape 83 de ani este de origine italiană și este doctor în drept la Universitatea La Sapienza din Roma. Deține, de asemenea, studii în filosofie, teologie și drept canonic.
În anul 1966 a intrat în Ordinul Iezuit, iar în 1973 a fost hirotonit preot. În 2023, a fost făcut cardinal de către Papa Francisc.