Patriarhul Daniel a prezentat două volume dedicate Mănăstirii Cernica

Patriarhul Daniel a prezentat marţi două volume având în prim-plan Mănăstirea Cernica. Lucrările au fost dăruite celor care au contribuit la execuţia lucrărilor de sistematizare și reamenajare la cimitirul aşezământului monastic ilfovean.

Este vorba despre „Portrete cernicane – ierarhi și stareți din istoria Mănăstirii Cernica” şi „Ostrovul Învierii – Cimitirul Mănăstirii Cernica”, apărute în 2021 la Editura Basilica.

Potrivit Preafericirii Sale, prima lucrare este „de comemorare a celor care au fost aici ierarhi, care au devenit călugări în această mănăstire, sau unii care sunt înmormântaţi aici. Avem peste 30 de ierarhi care în timpul istoriei au fost iubitori ai acestei mănăstiri”.

„Avem în acelaşi volum şi chipul unor stareţi care sunt evidenţiaţi şi pentru care am găsit imagini pentru că această mănăstire veche, dar nu s-a păstrat tabloul sau fotografii cu chipul tuturor stareţilor care au fost de-a lungul timpului”.

„Aceste portrete care pentru unitatea lor au fost pregătite de un singur pictor, care s-a inspirat din izvoarele cunoscute şi găsite până acum, se află reproduse în muzeul Mănăstirii Cernica, recent reorganizat şi pus în lumină foarte elegantă. Deci, portretele cernicane se pot găsi în acest muzeu, dar şi în cartea aceasta”, a spus Părintele Patriarh.

Cea de-a carte a fost numită Ostrovul Învierii…, „pentru că cei înmormântaţi aici au fost înmormântaţi întru nădejdea Învierii şi a vieţii celei de veci, aşa cum se spune la sfârşitul Crezului Ortodox”.

„În acest volum sunt prezentaţi nu numai ierarhi şi stareţi, ci şi o mulţime de oameni de cultură teologică şi cultură laică”, a precizat Patriarhul României.

Prezentarea volumelor a avut loc la şedinţa Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, organizată la Centrul Social – Cultural „Sf. Ier. Calinic de la Cernica.

Lucrările şedinţei au fost succedate de o slujbă de pomenire pentru Părintele Dumitru Stăniloae, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 28 de ani.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente