Patriarhul Daniel a îndemnat la preţuirea celor care au contribuit la introducerea limbii române în cult

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat marți în cadrul conferinței pastorale a clericilor prahoveni la preţuirea celor care au facilitat introducerea limbii române în cult.

Printre aceștia l-a menționat pe Sfântul Antim Ivireanul care a avut o contribuție majoră în această direcție.

„Molitfelnicul de la Râmnic a fost piatră de hotar. Până astăzi multe dintre rugăciuni sunt cele din timpul său cu mici adaptări de limbă datorită evoluţiei limbii române”.

„Este foarte important să vedem cum un străin a învăţat atât de bine limba română şi a insistat foarte mult să fie traduse cărţile de cult din slavonă sau din greacă în limba română”, a spus Preafericirea Sa.

Evenimentul a avut loc la Palatul Patriarhiei din Bucureşti şi a avut tema Anului Comemorativ 2019 în Patriarhia Română.

Au participat clericii din Protopopiatele Ploiești Nord, Ploiești Sud, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte, inclusiv preoții de caritate (spitale, așezăminte sociale, unități de învățământ) și preoții militari (MAPN, MAI și Ministerul de Justiție).

Patriarhul României le-a mai spus clericilor că oamenii trebuie ajutaţi prin intermediul cuvântului să iubească mai mult pe „Dumnezeu şi semeni”.

„Scopul fiecărui cuvânt în biserică este realizarea şi intensificarea comuniunii. Este foarte semnificativ faptul că dintre toate limbile romanice numai în limba română logosul a fost tradus prin noţiunea de cuvântul, care vine de la conventus şi conventum”.

Conventus ca întâlnire şi conventum ca înţelegere între părţi este semnificaţia profund latină a noţiunii de cuvânt în limba latină. Când Dumnezeu Cuvântul S-a făcut Om înţelegem că S-a făcut Om pentru întâlnirea cu oamenii şi pentru ca oamenii să înţeleagă lucrarea Lui. Adică, S-a făcut om ca pe oameni să-i facă dumnezei după har”.

„Cuvântul trebuie să aibă ca scop creşterea spirituală în comuniunea cu Dumnezeu şi cu semenii. Aceasta trebuie să fie regula principală a traducerii, a vorbirii, a pregătirii pentru a transmite mesajul scripturistic”, a explicat Patriarhul.

În deschidereaq lucrărilor, Părintele Patriarh a rostit un cuvânt, după care au urmat mai multe referate care au evidențiat personalitățile și opera celor doi patriarhi pomeniţi în Anul comemorativ 2019, atât în plan administrativ bisericesc, cât și cultural, social-filantropic și al conservării patrimoniului religios al României.

Tot marţi, patru preoți din Protopopiatul Vălenii de Munte au primit Diploma Anului omagial și comemorativ 2019.

Conferința s-a încheiat cu vizionarea unui film documentar despre patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, realizat de Televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române.

Întrunirea de la Palatul Patriarhiei a fost precedată de Sfânta Liturghie şi o slujbă de Te-Deum oficiate de Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon-Nou” – Paraclis Patriarhal.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente