Patriarhul Daniel a hirotesit 18 duhovnici: „Binecuvântare de la Dumnezeu pentru viața Bisericii”

„Această hirotesie este o binecuvântare de la Dumnezeu pentru viața Bisericii, deoarece prin pocăință se dobândește iertarea păcatelor și mântuirea, iar prin sfatul duhovnicesc pe care îl dă duhovnicul fiilor și fiicelor duhovnicești, se realizează creșterea duhovnicească a credincioșilor”, a spus miercuri Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul României a hirotesit 18 duhovnici la Reședința Patriarhală. De acum, acești preoți vor putea administra Taina Spovedaniei credincioșilor.

„Preotul nu este un exemplu dezlegător mecanic al păcatelor, ci este și un îndrumător, un povățuitor și un medic duhovnicesc”, a precizat Preafericirea Sa.

„Nu este vorba de o simplă iertare de păcate formală, ci de o îndrumare duhovnicească pentru însănătoșirea vieții creștine a fiecărui credincios care vine și se spovedește, dar și pentru creșterea duhovnicească întru virtuți. Nu este suficient să ne eliberăm de patimi, de păcate, ci și să creștem în virtuți”, a adăugat Preafericirea Sa.

„Duhovnicul trebuie să arate bucuria Tatălui Ceresc pentru Fiul Risipitor care se întoarce la Casa lui Dumnezeu, la Biserică, și își recunoaște greșelile și cere iertare.”

Duhovnicul mijlocește lucrarea Duhului Sfânt în oameni

„De asemenea, părintele duhovnic trebuie să arate lumina Evangheliei lui Hristos prin lămuririle pe care le oferă credincioșii care se spovedesc și totodată el trebuie să arate căldura spirituală a Duhului Sfânt, care se dobândește prin rugăciune multă”, a continuat Patriarhul României.

Duhovnicul „trebuie să îi pomenească în rugăciuni pe toți fiii și toate fiicele duhovnicești, ca Dumnezeu să le dea puterea să pună în practică ceea ce știu teoretic”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.

„Așa cum spunea Mitropolitul Kallistos Ware, în Biserica Ortodoxă, prin duhovnic, se face experiența cea mai bogată a prezenței și lucrării Duhului Sfânt în viața credincioșilor. Acum, în această perioadă de post, sunteți așteptați în parohii și în mănăstiri să ajutați pe credincioși să îi îndrumați pe calea cea bună, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a încheiat Preafericirea Sa.


Hirotesia este acordată după ce preotul promovează un examen de duhovnicie.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Știri recente