Patriarhul Daniel a donat o icoană și 30.000 de lei centrului de consiliere în criza de sarcină „Sf. Împărăteasă Elena”

Centrul de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena” din București a fost inaugurat duminică, 16 august, în prezența Părintelui Ciprian Ioniță, Consilier patriarhal, care a oficiat slujba de sfințire și a oferit în dar, din partea Părintelui Patriarh Daniel, icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Noul centru este destinat sprijinirii femeilor în criză de sarcină și a fost înființat de Asociația pentru Sprijinirea Femeii Însărcinate și a Familiei după ce capacitatea primului centru al organizației, „Sf. Alexandra Împărăteasa”, a fost depășită de numărul mare de cereri de ajutor.

Campania de strângere de fonduri s-a desfășurat online, sub titlul „Redăm speranța pentru amândoi”. 300 de români din țară și din străinătate au donat 100.000 de lei – printre aceștia, și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Suma strânsă a permis deschiderea centrului și va susține funcționarea lui până în 31 octombrie 2020.

„Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh pentru sprijinul spiritual și material oferit și pentru că este un adevărat părinte al copiilor născuți și nenăscuți”, a spus la inaugurare Alexandra Nadane, directorul executiv al Asociației pentru Sprijinirea Femeii Însărcinate și a Familiei.

Recunoștința exprimată a fost cu adevărat „din inimă, pentru că darul Preafericirii Sale acoperă în jur de o treime din suma solicitată – este cel mai consistent”, a adăugat ea.

Ea a mai vorbit despre dificultățile cu care s-a confruntat, dintre care cea mai importantă a fost izbucnirea pandemiei de Covid-19. A găsit curaj în viețile sfinților. „Sfânta Împărăteasă Elena a născut un copil care a schimbat istoria creștinismului și a lumii într-o perioadă foarte instabilă din punct de vedere social”, a spus ea.

„Sfinții martiri Brâncoveni pe care îi sărbătorim astăzi (n.red.: ieri, 16 august) au construit o cultură și o identitate românească, biserici și așezăminte sociale într-o vreme în care turcii erau suverani în țările creștine”, a continuat Alexandra Nadane.

„Sfântul Ștefan cel Mare a construit zeci de biserici și mănăstiri într-o domnie în care a avut de purtat zeci de lupte. Nici măcar unul dintre acești sfinți nu a așteptat o perioadă liniștită din viața sa sau a țării, ca să facă ceva. Toți au construit binele din mijlocul crizelor”, a povestit ea.

După starea de urgență, Alexandra Nadane a aflat că proprietarul clădirii tocmai refuzase să închirieze spațiul unei firme de videochat. „Astfel, un spațiu care ar fi putut deveni distructiv pentru viețile femeilor a devenit un loc care va reda speranța femeilor în criză de sarcină, oferindu-le șansa de a se bucura de nașterea copilului”, a spus ea.

95% dintre femeile în criză de sarcină care primesc consiliere aleg să păstreze copilul, informează Asociația pentru Sprijinirea Femeii Însărcinate și a Familiei. Foto credit: Centrul „Sf. Împărăteasă Elena”

Femeile în criză de sarcină vor primi aici servicii gratuite de consiliere, asistență socială, orientare profesională, coaching, sesiuni de formare pentru alăptare, pregătire pentru nașterea și îngrijirea copilului, dar și sprijin material de urgență. Începând cu 25 august, femeile în criză de sarcină pot cere ajutor la numărul de telefon cu apelare gratuită 0800.070.013.

„Crizele de sarcină reprezintă o situație de urgență. De multe ori există o șansă unică de a sprijini o femeie în criză de sarcină. Cine își poate permite să rateze această șansă? Noi – nu. Dacă un copil nenăscut își pierde viața pentru că mama lui nu a avut unde să primească sprijin în criza de sarcină, el nu va putea fi înlocuit de nimeni, niciodată”, a spus Alexandra Nadane.

Noul centru face parte dintr-un demers de dezvoltare pe termen lung a unor programe după modelul mișcării pro-viață din SUA, unde societatea civilă creștină a creat peste 2.800 de centre de sprijin pentru femeile în criză de sarcină – de peste trei ori mai multe decât clinicile de avort.

La inaugurare au participat lucrătorii din cadrul centrului și câteva persoane care au sprijinit campania de strângere de fonduri.

Alexandra Nadane și echipa așteaptă programările pentru Ziua Porților Deschise la [email protected]. Foto credit: Centrul „Sf. Împărăteasă Elena”

Între 17 august și 17 septembrie au loc Zilele Porților deschise la Centrul de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”. Oricine poate vizita centrul în cadrul unui tur ghidat, în care va putea discuta cu lucrătorii despre activitatea lor.

Contact

Centrul de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”
Bd. Basarabia nr. 28 A, Sector 2, București
0751.859.467
[email protected]
https://www.facebook.com/centrulsfantaelena

Vezi și:

Foto credit: Cătălin Apostol

Comentarii Facebook


Știri recente