Patriarhul Daniel, 31 de ani de arhierie și 1 prioritate majoră: Viața spirituală

„Prioritățile sunt multiple, dar, în primul rând, trebuie să ne gândim la viața spirituală”, este gândul cu care venea la conducerea Bisericii Ortodoxe Române Patriarhul Daniel, moment în care avea deja 17 ani de slujire arhierească.

S-au împlinit 31 de ani de când a fost hirotonit arhiereu în Catedrala din Timișoara. Preafericirea Sa devenea pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titulatura de „Lugojanul”. A slujit în această demnitate doar trei luni, fiind ales apoi Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

„Nu trebuie să despărțim Liturghia de filantropie și filantropia de Liturghie, sau opera socială de viața duhovnicească”, a insistat în multe rânduri Părintele Patriarh. „Dacă dezvoltăm o operă socială fără un suport duhovnicesc, riscăm să ne secularizăm, deși intenția operei sociale este una pozitivă”, spunea Preafericirea Sa.

Sub conducerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica a investit peste 200 de milioane de euro în filantropie, a mobilizat eforturi uriașe în construirea și renovarea de lăcașuri de cult, în carte religioasă, în școli teologice, formare, educație și cateheză.

Viața spirituală, nevăzută, necuantificabilă este motorul care a pus în mișcare și care întreține constant toate aceste inițiative spre slava lui Dumnezeu și binele semenilor. Dovezi ale acestei trăiri sunt vizibile mereu în teologia exprimată adesea în predicile Părintelui Patriarh, în contribuția Preafericirii Sale la Sfântul și Marele Sinod, dar, mai ales, în cuvintele de încurajare pe care le-a adresat în perioada dificilă a ultimului an.

„Doar așa vom merge pe o linie sigură pentru că este verificată de Sfânta Tradiție a Sfinților Părinți care, până astăzi, ne-au arătat că, dacă gândim cele spirituale și cele materiale împreună, binecuvântăm pe Dumnezeu și la nivelul spiritului și la nivelul materiei” – Patriarhul Daniel.


Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A îmbrățișat viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.

Ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. De notat sunt demersurile de consolidare şi restaurare a Catedralei mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

Din septembrie 2007 este Patriarhul României.

Vezi mai multe detalii în Biografia Patriarhului României.

Citește și: De 13 ani Patriarh, de 33 Părinte rodnic al Bisericii

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente