Patriarhul Constantinopolului îndeamnă jurnaliștii să protejeze oamenii de manipularea prin informații false și înșelătoare

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a vorbit sâmbătă despre responsabilitatea pe care o au jurnaliștii „în era televiziunii și a internetului” de a forma opinia publică și de a favoriza dezbaterile publice. 

Patriarhul Constantinopolului a afirmat că icoana ortodoxă oferă o mărturie de lumină și de viață în contrast cu potopul de imagini de pe internet „care inundă trupurile și sufletele noastre zi și noapte”.

„În era televiziunii și a internetului, a potopului de imagini care inundă trupurile și sufletele noastre zi și noapte, propovăduind egocentrismul și orientarea spre plăcere a oamenilor, care au devenit literalmente lipiți de ecran, ființe dependente de ecran, mesajul și mărturia icoanei ortodoxe este lumină și viață”.

Patriarhul Ecumenic a făcut afirmațiile la Catedrala Sf. Gheorghe din Fanar, în cadrul ceremoniei de înmânare a titlului de Arhonte în oficiul de Notar jurnalistului Aristeidis Viketos din Cipru.

„Cert este că în noile circumstanțe de suprainformare, dar nu mereu de informare corectă, de răspândire a informațiilor false pe internet, de disimulare sau denaturare a adevărului, exercitarea responsabilă a funcției jurnalistice impune exigențe mari celor care o practică”, a semnalat Patriarhul Constantinopolului.

„Scopul este de a proteja cetățenii de manipularea prin informații false și înșelătoare. Calitatea informației are o influență decisivă asupra formării opiniei publice și a dezbaterii publice. În acest sens, mass-media trebuie să funcționeze ca poarta de acces către democrație”.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului / Nikos Papachristou

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente