Patriarhul: Candela Aniversară a Serbării de la Putna va răspândi lumina chemării spre unitate întru sfințenie

Patriarhul României a sfințit duminică, după Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii Putna, Candela Aniversară oferită pentru mormântul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare de studenții români din țară și diaspora.

Aceștia participă la a șaptea reeditare a Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni, organizată la mănăstire de generația lui Eminescu în 15-16 august 1871.

„Doamne, binecuvintează, sfințește și o arată podoabă a mormântului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, pentru a răspândi lumina chemării spre unitate întru sfințenie tuturor românilor”, s-a rugat Părintele Patriarh Daniel.

El s-a mai rugat ca cei care au făcut candela și cei care au sprijinit financiar realizarea ei și organizare Serbării de la Putna din acest an să primească putere și sfat de sus pentru împlinirea voii lui Dumnezeu.

Candela reproduce fidel modelul urnei comemorative donată de Eminescu și colegii lui de generație cu 150 de ani în urmă. Ea conținea simbolic pământ din toate provinciile românești, aflate în acel moment în trei imperii diferite.

Mesajul inscripționat pe candelă îl reproduce pe cel de pe urna comemorativă donată de tinerii din 1871 – diferă doar anul și numele evenimentului:

EROULUI, ÎNVINGĂTORULUI,
APĂRĂTORULUI EXISTENȚEI ROMÂNE,
SCUTULUI CREȘTINĂTĂȚII,
MARELUI ROMÂN,
SFÂNTULUI VOIEVOD ȘTEFAN CEL MARE.
JUNIMEA ROMÂNĂ ACADEMICĂ
MMXXI

SERBAREA DE LA PUTNA – 150.
CONTINUITATEA UNUI IDEAL

Candela din argint masiv are înălțimea de 40 cm și a fost lucrată în argint de artistul Bogdan Popa, sculptor bijutier.

Momentul a fost urmat de un cuvânt al Domnului Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române și un scurt discurs al Președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Pe acordurile muzicii lui Ciprian Porumbescu, interpretate de violonistul de origine bucovineană Tudor Andrei, reprezentanții tinerilor au depus Candela Aniversară aprinsă pe mormântul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare și au depus flori la efigiile organizatorilor serbării din 1871 și ai serbării din 1904, precum și la plăcile comemorative ale reeditărilor acestei serbări din 1926, 1957, 1966, 1992 și 2004.

În a doua parte a zilei de duminică, la mănăstire sunt programate un concert organizat de Centrul Cultural „Bucovina” și Slujba Privegherii în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni și a ctitorilor sfinți ai Mănăstirii Putna – Sf. Domnitor Ștefan cel Mare și Sf. Ier. Iacob Putneanul.

Patriarhul Daniel și Președintele Academiei rămân și luni la Mănăstirea Putna, unde participă la Congresul Studențesc Aniversar din cadrul actualei Serbări de la Putna.

Peste  de tineri din țară și diaspora participă în perioada 14-16 august la punctul culminant al seriei de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021.- Continuitatea unui ideal”, pusă sub egida Patriarhiei Române și a Academiei Române.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente