Patriarhul Antiohiei: Am vizitat locașuri sfinte din Moldova și am văzut importanta legătură istorică dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Antiohiană

Cu prilejul aniversării a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, împreună ierarhi români și antiohieni, a oficiat duminică, 25 septembrie 2016, Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în incinta curții așezâmântului monahal, după cum ne-a relatat Tudorel Rusu.

Din soborul de arhierei români au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Delegația antiohiană a fost reprezentată de Înaltpreasfinţitul Părinte Gattas Hazim, Mitropolit de Bagdad şi Kuweit, și Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar Patriarhal.

De asemenea, din sobor au mai făcut parte și 40 de stareți și preoți din zona Moldovei.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic Eustatie Protopsaltul al Mănăstirii Putna.

După citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de bun venit Patriarhului Antiohiei în România.

Din cetatea sfântă a Damascului, aflată la câteva zeci de kilometri de locul unde s-a petrecut minunea relatată în Sfânta Evanghelie, a venit în țara noastră Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al Antiohiei și al Întregului Orient. Preafericirea Sa a venit să participe atât la sărbătoarea din această zi – 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, cât și pentru a fi împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul, care a avut legături strânse cu creștinii vorbitori de limbă arabă din Siria, din Liban sau din alte zone atât de frâmântate astăzi , pentru care suntem datori să ne rugăm. În numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în numele Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în numele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, a ierarhilor prezenți și a părintelui stareț Melchisedec Velnic, precum și a tuturor credincioșilor, spunem un din inimă «Bine ați venit, Preafericirea Voastră, Părinte Patriah Ioan!», a spun Înaltpreasfinția Sa.

La rândul său, Patriarhul Antiohiei a mulțumit pentru invitația de a vizita România, amimtind totodată și de legăturile istorice dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă din Antiohia.

Suntem într-o legătură deosebită cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu Biserica Ortodoxă Română. Am vizitat mai multe locașuri sfinte din Moldova în aceste zile și am văzut cu ochii noștri importanta legătură istorică dintre Biserica Ortodoxă Română, dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Biserica Antiohiană. Vizita noastră nu este decât o reînnoire a acestei legături istorice. Credința ortodoxă comună ne-a adunat în această zi împreună și ne-au adunat împreună și sfinții, care ne-au binecuvântat prin prezența lor. De când am pus picioarele pe acest pământ și am fost primiți de către Înaltpreasfinția Voastră ne-am simțit ca și cum am fi împreună cu familiile noastre a spus Preafericirea Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, doi viețuitori ai Mănăstirii Putna, părintele Serafim și părintele Anania, au fost hirotoniți întru ierodiacon, respectiv ieromonah.

La chinonic, în timpul împărtășirii clericilor slujitori, Corul de copii Fiii Putnei a susținut un concert de cântări religioase, după care au urmat cuvintele de mulțumire ale Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și ale starețului Putnei, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic.

După Sfânta Liturghie, a avut loc un program artistic conceput special pentru aniversarea Putna 550, realizat de către grupul vocal tradițional Ai lui Ștefan noi oșteni al elevilor de la Liceul Ion Nistor din Vicovu de Sus.

De asemenea, după oficierea slujbei, Patriarhul Antiohiei a participat la o sinaxă duhovnicească, o  întâlnire a Preafericirii Sale cu obștea Mănăstirii Putna.

Duminică seara, studenții de la ASCOR și de la alte organizații studențești, precum și tineri din zonă, vor organiza o retragere cu torțe de pe Dealul Crucii, aflat lângă mănăstire. La final, tinerii vor susține un program de cântări patriotice și religioase.

Comentarii Facebook


Știri recente