Patriarhul Alexandriei a primit titlul de doctor honoris causa al Universității din Tesalonic

Patriarhul Teodor al Alexandriei doctor honoris causa

Facultatea de Teologie din cadrul Universității Aristotel din Tesalonic a acordat joi titlul de doctor honoris causa Patriarhului Teodor al Alexandriei, „lucrătorul neobosit al păcii mondiale”.

Misiunea în Africa

„Perspectiva și în același timp provocarea misiunii Patriarhiei Alexandriei și a întregii Africi este renașterea spirituală a africanilor pentru iubire și adevăr, chemarea prin iubire și adevăr a popoarelor africane la comuniunea cu Fiul lui Dumnezeu, Domnul Iisus Hristos”, a subliniat Patriarhul Alexandriei la ceremonia de primire a doctoratului onorific din data de 17 mai.

Întâistătătorul Bisericii Alexandrine a afirmat că misiunea în Africa nu înseamnă numai evanghelizarea, iluminarea, ci și asistența săracilor, sprijinirea orfanilor, ajutorarea bolnavilor, educarea copiilor și respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

În încheiere, Patriarhul Teodor a anunțat faptul că în prezent se restaurează o clădire din apropierea sediului Patriarhiei Alexandriei care va fi transformată ulterior în academie de studii.

„Luptați pentru pace și abolirea violenței religioase” – rector

Rectorul Universității Aristotel, Prof. Pericles Mitsas, și-a exprimat bucuria că „universitatea onorează un absolvent eminent al ei” și a felicitat Facultatea de Teologie pentru „inițiativa inspirată”.

Adresându-se Patriarhului Alexandriei, rectorul a spus că „lucrarea Preafericirii Voastre nu este un mijloc al imperialismului cultural. Respectați tradițiile și particularitățile popoarelor și culturilor din Africa. Vă luptați pentru pace și abolirea violenței religioase”.

Rectorul Mitsas a apreciat lucrarea Patriarhului Alexandriei „în persoana căruia sunt înfățișate idealurile iubirii și păcii”, adăugând faptul că Preafericitul Părinte Teodor reprezintă „un ambasador constant al idealurilor poporului nostru”.

La ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa au fost citite mesajele de felicitare din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și Arhiepiscopului Ieronim al Atenei.

Biografia Patriarhului Teodor al Alexandriei

Patriarhul Teodor II al Alexandriei și al întregii Africi (Nikolaos Choreftakis) s-a născut în insula Creta în data de 25 noiembrie 1954.

A absolvit studiile seminarului Rizarion din Atena și Facultății de Teologie din Tesalonic.

A studiat în Odessa istoria artei, literatura și filosofia.

În 1997 a fost ales Mitropolit de Camerun, unde a dezvoltat o importantă activitate misionară.

El a încurajat construcţia de biserici, şcoli şi spitale, precum şi ajutorarea multor familii africane sau greceşti.

În 2002 Mitropolitul Teodor a fost transferat la Mitropolia din Zimbabwe, unde a înfiinţat patru centre misionare la Harare. A renovat, cu sprijinul parlamentului grec, Piaţa Elenă din Beira, Mozambic. A ctitorit biserici şi a contribuit la înfiinţarea comunităţilor greceşti din Botswana şi Angola.

În data de 9 octombrie 2004, Mitropolitul Teodor a fost ales în unanimitate de Sinodul alexandrin ca Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, succedându-i astfel Patriarhului Petros, decedat în mod tragic într-un accident de elicopter.

Ceremonia de întronizare a avut loc în Catedrala Buna Vestire din Alexandria în 24 octombrie 2004. Au fost prezenţi reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe, reprezentanţi ai autorităţilor civile şi un mare număr de credincioşi.

Foto credit: Archon.gr

Comentarii Facebook


Știri recente