Patriarhul Alexandriei a participat la Conferința Internațională pentru dialog interreligios de la Viena

Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi, a participat marți în calitate de vorbitor la Conferința Promovarea coexistenței pașnice și cetățeniei comune organizată de Centrul Internațional pentru Dialog Interreligios și Interpolitic – KAICIID.

Conferința a creat un prim plan de acțiune pentru liderii religioși din țările arabe pentru depășirea diviziunilor create de mișcările extremiste și pentru reconstrucția coeziunii sociale și a cetățeniei comune în regiunea arabă.

Platforma este prima de acest fel pentru liderii comunităților creștine și musulmane din regiune, un spațiu în care aceștia pot coopera în vederea promovării intereselor comune ale popoarelor din zona arabă. Lipsa unei asemenea platforme este considerată un obstacol în calea dialogului interreligios susținut.

În cuvântul său, Patriarhul Alexandriei a vorbit despre activitatea Bisericii Ortodoxe pe continentul African. „Religiile și liderii religioși au marea responsabilitate, dar și obligația, de a promova coexistența pașnică și înțelegerea reciprocă a popoarelor”, a subliniat Preafericitul Părinte Teodor în data de 27 februarie.

„Întâlnirea noastră de astăzi are acest scop, dar pentru a-i atinge obiectivele, trebuie să extragem mesajele care vor deveni un punct de referință comun pentru toți credincioșii și oamenii”, a adăugat Patriarhul Alexandriei.

Conferința și-a deschis lucrările luni, 26 februarie. La eveniment a fost invitat și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Peste două sute de lideri religioși, politicieni, cadre universitare, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai societății civile participă la conferința din Viena, inclusiv lideri ai Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, Liga Musulmană Mondială și Biserica Evanghelică din Egipt.

Foto credit: Patriarhia Alexandriei

Comentarii Facebook


Știri recente