Patriarhul a transmis un mesaj de unitate la Conferința Pastoral-Misionară a clericilor din cele două Americi

Mesajul video transmis sâmbătă de Părintele Patriarh la Conferința Pastoral-Misionară a clericilor din cele două Americi subliniază că Biserica a venit în întâmpinarea nevoii de păstrare a identității românești în diaspora și îndeamnă la unitate între românii din diaspora și cei din țară.

„Biserica Ortodoxă Română a arătat o deosebită grijă față de comunitățile ortodoxe românești din afara granițelor țării, concretizată prin înființarea de noi parohii și eparhii noi care să răspundă nevoilor românilor ortodocși stabiliți temporar sau definitiv în afara României, în mod deosebit în Statele Unite și Canada, pentru păstrarea identității lor religioase, lingvistice și culturale”, a transmis Patriarhul României.

„Cu multă dragoste părintească îi îndemnăm pe ortodocșii români care trăiesc pe continentul american să rămână în permanent contact cu cei dragi rămași în țară.”

Preafericirea Sa și-a exprimat prețuirea și aprecierea pentru activitatea Părintelui Mitropolit Nicolae, a Părintelui Episcop Ioan Casian, a clericilor și a tuturor membrilor comunităților ortodoxe române de pe continentul american.

În cadrul întâlnirii, desfășurată pe Platforma Zoom în zilele de 27 și 28 august, Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a prezentat meditația „Misiunea preotului într-o lume complicată și confuză”, iar Episcopul Ioan Casian al Canadei a prezentat meditația „Misiune și rost creștin în contemporaneitate – a iubi și a fi iubire”.

Misiunea se împlinește cu iubire și curaj

„Noi propovăduim înțelepciunea de taină a lui Dumnezeu”, a spus părintele mitropolit. „Iar dacă această înțelepciune nu convine, nu se potrivește vremurilor, nu se aliniază regulilor și recomandărilor, să facem alegerea corectă creștină pentru viața aceasta și pentru cea veșnică.”

Ierarhul a pus misiunea clericilor în contextul crizei medicale și al provocărilor lumii contemporane, îndemnându-i să privească totul prin prisma scripturii și a înțelesurilor spirituale.

Preasfințitul Părinte Ioan Casian a expus prioritățile pe care clericii trebuie să le aibă în vedere: Evanghelizarea în noul mileniu; Noi tendințe biologice și etice; Libertatea într-o lume neliberă; Caritatea sau grija pentru cel nevoiaș; Etica sexuală și grija pastorală; Pluralismul religios într-o lume globalizată.

„Pentru a putea împlini misiunea și rostul nostru este necesar un singur lucru, din care decurg toate celelalte – a iubi și a fi iubire”, a spus el.

Alte mesaje ale conferinței

Au mai conferențiat Părintele Chad Hatfield, Președintele Facultății de Teologie Ortodoxă Sf. Vladimir din Statul New York și Părintele Ioan Teșu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Prelegerile lor au fost urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

În prelegerea „Care este viitorul Bisericii Ortodoxe pe continentul American?”, Părintele Chad Hatfield a prezentat contextul creștinismului din SUA și trei atitudini ale creștinilor ortodocși în fața provocărilor contemporane: opțiunea Benedict, opțiunea Sf. Constantin, care accentuează rolul școlilor confesionale, și mișcarea acomodiștilor, care promovează ideea „aducerii la zi” a Ortodoxiei.

Părintele Ioan Teșu a ținut prelegerea „Familia contemporană – între ideal și criză”. El a spus că familia este forma de bază a comuniunii, care permite împărtășirea dragostei, și că „familia este altarul de jertfă al egoismului nostru”.

Mitropolia celor două Americi are 58 de parohii și misiuni românești, dintre care două în America de Sud, la Caracas, Venezuela, și la Buenos Aires, în Argentina. În cuprinsul ei mai sunt trei mănăstiri: la Allegan, în Michigan, la Middletown, în statul New York și la Mono, în Ontario (Canada).

Foto credit: Captură de ecran

Comentarii Facebook


Știri recente