Patriarhul a oficiat sfințirea mare a apei. 10.000 de sticle sunt pregătite pentru ziua de Bobotează

10.000 de sticle cu Aghiasmă Mare au fost pregătite marți după-amiază pentru credincioșii care vor participa la slujba de Bobotează la Catedrala Patriarhală.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfințirea Mare a apei în altarul exterior al catedralei și a spus la final cum va decurge slujba de Bobotează și distribuirea aghiasmei. Au slujit împreună cu Preafericirea Sa Episcopii vicari Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.

Încă de la ora 07:00, credincioșilor le vor fi oferite sticle de 1 litru cu Aghiasmă Mare și plicuri cu anafură. Accesul spre Catedrala Patriarhală se va realiza doar dinspre Piața Unirii. Vezi detalii în comunicatul de presă despre eveniment.

„Poate ne va ajuta Dumnezeu ca în anii următori să nu mai avem restricțiile acestea”, și-a exprimat speranța PF Daniel.

După sfințire, soborul slujitor a fost primit de PF Daniel în Reședința Patriarhală pentru a binecuvânta încăperile prin stropirea cu Aghiasmă Mare.

În cuvântul rostit, Patriarhul a explicat prin ce se diferențiază apa sfințită în ajunul și în ziua sărbătorii Botezului Domnului de aghiasma mică, cea care se face ori de câte ori este nevoie în biserică sau la casele credincioșilor.

În primul rând a menționat că sfințirea mare a apei se face la sfârșitul Liturghiei, deci în interiorul acesteia. Apoi, a spus că sfințirea mare cuprinde mai multe rugăciuni și este mai solemnă. Dar lucrul esențial îl reprezintă dubla invocare a Duhului Sfânt de trei ori (de fapt de șase ori) urmată de a treia sfințire care se face prin introducerea Sfintei Cruci și a busuiocului în vasul cu apă – tot de trei ori.

„Propriu-zis, sunt nouă sfințiri ale apei, dacă numărăm fiecare segment”, a notat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a spus că Aghiasma Mare este legată direct de Botezul Domnului însă ne aduce aminte și de Botezul nostru, lucru exprimat în lecturile biblice de la Ceasurile Împărătești slujbă oficiată în Ajun.

„În aceste zile ne aducem aminte de Botezul nostru și cerem ajutorul lui Dumnezeu. Aceste rugăciuni și cântări de la Agheasma Mare ne arată că apa aceasta sfințită în ajun și în ziua praznicului Botezului Domnului ni se dăruiește «spre curățire de păcate sufletești și trupești, spre vindecare de boli sufletești și trupești, spre alungarea duhurilor potrivnice diavolești și ca arvună a bucuriei din viața veșnică»”.

Citește și: Părintele Patriarh a recomandat utilizarea corectă a termenilor legați de sfințirea apei

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Basilica News Agency (@basilica.ro)


Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente