Patriarhul a hirotesit noi duhovnici. „Preotul, dezlegător de păcate şi îndrumător spiritual”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit joi întru duhovnic, la Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale, şapte preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Patriarhul Daniel a explicat, după slujba de hirotesie, de ce lucrarea părintelui duhovnicesc este una apostolică.

„Sfinţii Apostoli au primit de la Mântuitorul Iisus Hristos, în ziua Învierii Sale, Duh Sfânt pentru a ierta păcatele celor care se pocăiesc. De aceea, puterea de a lega şi a dezlega păcatele oamenilor care se pocăiesc este o putere apostolică. Această putere sau responsabilitate, această lucrare sfântă a fost transmisă apoi episcopilor care conduceau eparhii pe calea mântuirii, învăţând dreapta credinţă, dreapta vieţuire şi unitatea Bisericii”.

„Cu timpul, când s-au înmulţit comunităţile bisericeşti şi s-au extins şi la sate, nu doar în cetăţi sau oraşe, episcopii au delegat ca duhovnici pe unii preoţi mai în vârstă, cu experienţă duhovnicească şi cu un anumit nivel ridicat de învăţătură teologică. Mai târziu, când au apărut şcolile teologice, seminariile şi facultăţile, s-a considerat că nu contează doar vârsta biologică şi vechimea în preoţie, ci şi pregătirea teologică, şi aşa s-a ajuns ca preoţii de mir, nu doar călugării îmbunătăţiţi, să fie duhovnici într-o eparhie”.

„De aceea, până astăzi a rămas această practică, şi anume, după terminarea studiilor, trebuie o pregătire specială pentru a obţine hirotesia întru duhovnic”, a spus Preafericirea Sa.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul României a vorbit despre misiunea preotului duhovnic.

„Nu este doar dezlegător de păcate, ci şi îndrumător spiritual pentru ridicarea din păcate şi vindecarea de patimi egoiste şi cultivarea virtuţilor”.

„Scopul vieţii creştine este dobândirea Duhului Sfânt şi creşterea spirituală în iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. Această creştere spirituală are loc după vindecarea de patimi”.

„Canonul 102 al Sinodului Trulan din anul 692 spune că duhovnicul trebuie să fie ca un medic. Acesta nu spune că duhovnicul trebuie să fie ca un judecător, ci ca un medic sau doctor, care cunoaşte sau recomandă cele mai bune medicamente pentru vindecarea unei boli”.

„Acest canon precizează că duhovnicul trebuie să cunoască şi rigurozitatea, exigenţa sau acrivia, dar şi blândeţea sau o anumită flexibilitate, pentru ca cel care se spovedeşte să nu cadă în deznădejde. Părintele duhovnicesc trebuie să fie mai aspru cu cei nepăsători, insensibili şi să arate o încurajare a celor care sunt copleşiţi de mustrările conştiinţei pentru păcatele săvârşite”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Potrivit Preafericirii Sale, duhovnicul nu trebuie să fie nici prea îngăduitor şi nici prea exigent sau rigorist, ci „să păstreze linia de mijloc”.

„Scopul duhovniciei nu este simpla iertare de păcate, ci şi creşterea spirituală în sfinţenie. Ca atare, este nevoie de multă răbdare, înţelepciune şi de cunoaştere a fiecărei persoane.

„Unii oameni se eliberează de o patimă în timp mai scurt, altora le trebuie mai mulţi ani, iar alţii doar înainte de moarte, spune Sfântul Ioan Scărarul în cartea sa Scara”.

„De aceea, Sfintele Canoane nu se pot aplica fără să ţinem seama de vârsta duhovnicească, nu doar de cea fizică şi de contextul în care trăieşte fiecare dintre cei ce se spovedesc, de cultura, voinţa, sensibilitatea lor”.

Sunt oameni care au nevoie de încurajare pentru că sunt prea scrupuloşi, a subliniat Părintele Patriarh, iar  au nevoie de o „trezire a conştiinţei”, pentru că sunt prea mulţumiţi de ei înşişi.

„Fiecare persoană trebuie tratată cu multă atenţie, mult respect şi cu răbdare”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Cei şapte preoţi au susţinut şi promovat anterior slujbei de hirotesie examenul de duhovnicie.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente