Patriarhii Kirill al Rusiei şi Irineu al Serbiei au colitughisit la Moscova

Patriarhii Kirill al Rusiei şi Irineu al Serbiei au coliturghisit joi în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Chiril şi Metodie, informează Orthochristian.

Sfinţii Chiril şi Metodie sunt socotiţi apostolii slavilor, iar sărbătoarea are o însemnătate deosebită pentru Preafericitul Părinte Kirill care îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual.

Alături de cei doi conducători de Biserici Autocefale au liturghisit peste 30 ierarhi, precum şi numeroşi clerici din Rusia, dar şi din Bisericile Ortodoxe surori.

Momente din timpul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala din Moscova. Foto credit: Patriarhia Rusiei

Slujba a fost oficiată în slavonă, greacă, sârbă, japoneză şi a inclus rugăciuni pentru pacea din Ucraina.

În cuvântul său, Patriarhul Kirill şi-a exprimat mulţumirea pentru împreuna slujire cu Preafericitul Părinte Irineu şi a vorbit despre misiunea pe care sunt datori să o desfăşoare continuând munca sfinţilor Chiril şi Metodie.

Noi ca patriarhi suntem chemaţi să continuăm munca sfinţilor Chiril şi Metodie sprijinindu-ne pe ajutorul oferit de fraţii noştri ierarhi, de cler şi poporul binecredincios.

Patriarhii Kirill al Rusiei şi Irineu al Serbiei au coliturghisit la Moscova. Foto credit: Patriarhia Rusiei

După slujbă cei doi patriarhi au participat la un concert organizat în Piaţa Roşie cu ocazia zilei literaturii şi culturii slavone, celebrată în fiecare an în 24 mai.

În cursul serii, la Catedrala Hristos Mântuitorul a avut loc o recepţie organizată cu prilejul onomasticii Patriarhului Kirill.

Totodată, Patriarhul Irineu a fost premiat de Fundația publică internațională pentru unitatea popoarelor ortodoxe pentru „contribuţia remarcabilă în consolidarea unității popoarelor ortodoxe și în afirmarea și promovarea valorilor creștine în viața societății” în anul 2017.

Fundaţia a fost înfiinţată de Patriarhul Alexei în anul 1995.

Foto credit: Patriarhia Rusiei

Comentarii Facebook


Știri recente